Annons

S vill förbjuda vinstuttag i skolan

Socialdemokraterna vill förbjuda skolföretag att ta ut vinst. Samtidigt säger man nej till nya religiösa friskolor.
Förslagen lanseras av statsminister Magdalena Andersson på Almedalsveckan.
Politik • Publicerad 3 juli 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på Sankt Hansskolans skolgård i Visby.
Statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på Sankt Hansskolans skolgård i Visby.Foto: Henrik Montgomery / TT

– Vinstjakten i svensk skola måste upphöra, säger Magdalena Andersson i sitt tal i Almedalen.

– Därför tar regeringen nästa steg för att förbjuda vinstjakten. Nu tar vi fram konkreta förslag på hur ett förbud mot vinstuttag i skolan ska införas, säger hon.

Annons

Hon beskriver det som att de fristående skolorna plockar ut miljardbelopp i vinst varje år. Hon menar att detta är pengar som "läcker ut" och driver på klyftorna i samhället samtidigt som fokus på kunskap försvinner.

– Vi vill inte bara förbjuda vinstuttaget utan också att alla eventuella kryphål täcks igen, sade Andersson tidigare på en pressträff på eftermiddagen.

En utredning ska ta fram konkreta förslag på hur det kan gå till. Utredningen ska vara färdig i slutet av februari 2024.

"Nej-sägarriksdag"

Statsminister säger vidare att det finns en "nej-sägarriksdag", som inte vill stoppa marknads- och vinstjakten i svensk skola.

– Det jag vet är att det finns ett väldigt starkt stöd för detta hos det svenska folket, men inte i den svenska riksdagen.

Socialdemokraterna drev frågan om att ”stoppa vinstjakten” i skolan redan 2018. Men de kraven mildrades eller pausades under samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet.

Vinstfrågan har också redan utretts en gång, i den så kallade "Reepalu-utredningen" från 2016. Den möttes av skarp kritik både från höger och vänster och ansågs krånglig. Andersson säger att ett rent förbud mot vinstuttag är "rakare och enklare".

Fokus på lärande

På frågan om skolor nu ska stoppas från att drivas som aktiebolag kan inte Andersson ge något rakt svar utan hänvisar till att utredningen får ta fram formerna för hur ett vinststopp kan gå till.

Huvudsaken, säger hon, är att fokus ska vara på eleverna och deras lärande.

De vinstdrivande skolor som finns i Sverige ska kunna fortsätta finnas i sin nuvarande form under en övergångsperiod. Ett eventuellt stopp för vinstuttag ska inte göra att skolorna ska behöva stänga igen omedelbart.

Annons

– Elevernas skolgång ska säkras, försäkrade Andersson.

Hon fortsätter med att kritisera friskolor för att dela ut "glädjebetyg".

– Därför har vi elever som tagit studenten med bra betyg men som sedan inser att skolan har svikit dem.

Går till motattack

På frågan om hur hon ser på att företag kan dra staten inför rätta om S går fram ett sådant förslag, så svarar hon med att gå till motattack:

– Det är lite upp till bevis för de här företagen, är det barnen de är intresserade av, eller bara vinstintresset?

– Jag är beredd på motstånd. De utländska bolagen som blir förmögna på att äga svenska skolor kommer att slåss för att behålla dagens system, säger Andersson i talet.

Socialdemokraterna vill även se ett nationellt system för skolvalet. Skolverket får i uppdrag att ta fram hur ett sådant system kan se ut.

Partiet vill också införa ett förbud mot nyetablering av konfessionella skolor.

Försvara Sverige

I sitt tal tog hon också upp den svenska Natoansökan.

– Det är så vi bäst försvarar Sveriges frihet, demokrati och vårt sätt att leva, säger hon.

Annons

– Men ett Natomedlemskap betyder inte att vi lämnar över ansvaret till andra. Sverige gör sin del, genom att bygga ett starkt totalförsvar, ett folkförsvar av svenska folket, för svenska folket, säger Magdalena Andersson.

Hon varnade också för vad som kan hända i höstens val.

– I höst riskerar vårt land att få den mest högerkonservativa regering vi haft i modern tid. Om de högerkonservativa får styra blir Sverige ett annat, säger Andersson.

Fakta: Utredningens direktiv

Till särskild utredare har regeringen utsett Johan Ernestam, utredare på Lärarförbundet. Han ska utreda och föreslå hur ett förbud mot vinstutdelning från enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem som anordnas vid en skolenhet med någon av dessa skolformer, samt gymnasieskola och gymnasiesärskola kan införas.

Utredaren ska också överväga om ett förbud mot vinstutdelning även bör omfatta enskilda huvudmän för förskola, och i så fall föreslå hur det kan införas.

Utredaren ska även ta ställning till om det är lämpligt att knyta ett vinstutdelningsförbud till att den enskilde huvudmannen ska vara en idéburen organisation med allmännyttigt syfte där värdeöverföringar inte får förekomma enligt definitionen i den av riksdagen den 2 juni 2022 antagna lagen om registrering av idéburna organisationer, eller om någon annan lösning är lämpligare.

Utredaren ska också särskilt överväga hur det kan säkerställas att förbudet inte kringgås och föreslå övergångslösningar som ger befintliga aktörer förutsättningar att ställa om sin verksamhet med hänsyn till förbudet.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 februari 2024.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons