Annons

Ankara överväger köp av robotförsvar från USA

Turkiet kan komma att köpa amerikanska patriotrobotar, säger president Recep Tayyip Erdogan i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.
Turkiet • Publicerad 13 september 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Presidential Press Service via AP/TT

Relationen med USA försämrades markant när Ankara nyligen köpte det ryska robotförsvarssystemet S-400. Washingtons svar var att avbryta samarbetet kring och en planerad försäljning av smygarflygplanet F-35 till Turkiet.

Erdogan säger att nu har pratat med president Donald Trump i telefon om ett eventuellt köp av patriotrobotar – trots att det amerikanska utrikesdepartementet meddelat att offerten för luftvärnssystemet löpt ut.

Annons

– Han svarade: "Menar du allvar? Jag sade: "Ja", säger Erdogan och tillägger att han påpekat att förutsättningarna för köpet måste nå upp till åtminstone samma nivå som köpet av S-400.

Under intervjun fick Erdogan också frågan om han ska be Trump att hindra finansdepartementet att bötlägga statliga turkiska Halkbank för att den brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

– Enligt min åsikt kommer ett land som USA inte att skada sin allierade, Turkiet, längre. Det är inte ett rationellt beteende, säger Erdogan till Reuters.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons