Annons
Nyheter

Antikroppstest dröjer till i höst på flera håll

Trots Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, om att personer med positivt antikroppstest kan umgås med riskgrupper, så ändrar inte regionerna planeringen för den allmänna provtagningen.
PRO är kritisk till att inte alla regioner prioriterar tester som skulle kunna minska ensamheten bland äldre.
Coronaviruset • Publicerad 1 juli 2020
Pensionärernas riksorganisation är kritisk mot att inte alla regioner prioriterar antikroppstester.
Pensionärernas riksorganisation är kritisk mot att inte alla regioner prioriterar antikroppstester.Foto: Henrik Montgomery/TT
Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det är viktigt att antikroppstesterna sker på ett säkert och tillförlitligt sätt.
Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det är viktigt att antikroppstesterna sker på ett säkert och tillförlitligt sätt.Foto: Henrik Montgomery/TT

Marie Reifelton är ombudsman för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Östergötland, där antikroppstester för allmänheten inte kommer att erbjudas förrän i höst. I dagsläget testar man enbart brukare i särskilda boenden och personal inom sjukvård, vård- och omsorg för antikroppar.

– Det är klart att det borde vara likadant i hela landet: Jag tycker absolut att regionerna borde prioritera antikroppstester. Det är bra för alla, inte bara för 70-plussare. Det är märkligt att Östergötland inte erbjuder antikroppstester när Stockholm och Sörmland gör det. Vi drabbades ju av smittspridning ungefär samtidigt.

Annons

Hon hoppas att Folkhälsomyndighetens bedömning, att de som har påvisade antikroppar kan träffa riskgrupper, ska minska ensamheten.

– Ensamheten är förfärlig. Många som lever ensamma har i vanliga fall sitt sociala liv med PRO och är aktiva fem dagar i veckan. Under pandemin är de ensamma hela tiden, säger Marie Reifelton.

För att minska ensamheten har PRO i Östergötland öppet hela sommaren och försöker aktivera medlemmarna via Facebook, bland annat skickar en kändis en hälsning till PRO-arna varje dag. Dessutom planeras ett pensionärskollo i augusti.

Samordning

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind i Östergötland tycker att antikroppstestningen för den breda allmänheten borde ha samordnats i landet.

– Allt borde vara klart innan det införs. Stockholm som erbjuder allmän provtagning har jätteproblem med testningen i dag och då går det resurser till det, säger hon.

Britt Åkerlind säger att svårigheten inte är att organisera provtagning för antikroppar, utan snarare är de efterföljande frågorna som kan vara knepiga att besvara, bland annat hur man ska tolka rådet att immunitet gäller i sex månader från testresultatet.

Smittskyddsläkarna ska ha sitt första möte med Folkhälsomyndigheten om detta på torsdagen.

Måste göras rätt

Enligt SKR:s överenskommelse med regeringen ska de så kallade PCR-testerna, som testar aktiv covid-19-smitta, skalas upp och staten stå för kostnaden som det medför för regionerna. Allmänheten ska också erbjudas antikroppstest mot en egenavgift. Det välkomnas av Sveriges Kommuner och Regioner.

– Fram tills det här beskedet kom har det varit svårt att veta hur man ska tolka och använda antikroppstesterna på individnivå, säger Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.

PCR-testerna har prioriterats medan antikroppstesterna har fått stå tillbaka, menar Marie Morell. Innan antikroppstesterna kan genomföras måste regionerna också ta ställning till om det ska ske i egen eller privat regi samt hitta de test på marknaden som man anser ger högst tillförlitlighet.

Annons

– Regionerna vill känna sig trygga med det man gör och att man kan ge den som provtagit sig ett korrekt besked. Man är angelägen om att det inte ska bli något fel, då får det hellre ta lite längre tid.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till TT att man inte bestämt något datum för den storskaliga testningen av infektion och antikroppstester i överenskommelsen med SKR.

"För oss är det viktiga att testningen kommer i gång på ett säkert och tillförlitligt sätt, snarare än ett visst datum. Antikroppstester behöver ha en mycket hög prestanda för att ge ett tillförlitligt resultat och man måste vara säker på att det resultat man får också tolkas rätt", skriver hon.

Fakta: Antikroppstester i regionerna

Den 11 juni slöt regeringen och SKR avtal om att skala upp testerna för aktiv smitta och för antikroppar.

Region Stockholm och Uppsala erbjuder antikroppstester för covid-19 till allmänheten. Örebro startar successivt upp med antikroppstester under vecka 27 och Sörmland från vecka 28.

I flera andra regioner sker testning i mindre skala, riktat mot personal och patienter inom vård och omsorg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons