Annons

Apple får betala dyrt för planerat åldrande

USA • Publicerad 3 mars 2020
Apple förslöade medvetet Iphone-telefoner och kommer att få betala miljarder kronor till drabbade ägare. Arkiv.
Apple förslöade medvetet Iphone-telefoner och kommer att få betala miljarder kronor till drabbade ägare. Arkiv.Foto: Jenny Kane/AP/TT

Mobiljätten Apple har gått med på att betala upp till 500 miljoner dollar (cirka 4,75 miljarder kronor) i den stämningsprocess som följde sedan bolaget avslöjats med att i hemlighet gjort Iphone-telefoner långsammare efter uppdateringar.

Skandalen briserade 2017 och ledde till ramaskrin. Apple, som tvingades be om ursäkt, förklarade sade sig ha "kapat topparna" i processhastigheten för att undvika att telefoner skulle bli för långsamma eller stänga av sig själva.

Annons

En federal domare i Kalifornien som hanterar en grupptalan mot Apple kommer att ta ställning till den föreslagna förlikelsen vid en utfrågning i början av april.

Enligt domstolshandlingar handlar det om att Apple får betala minst 295 miljoner dollar och som mest 500 miljoner dollar för att kompensera drabbade Iphone-ägare i USA och stå för målsägarnas advokatkostnader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons