Annons
Nyheter

Ardern ber om ursäkt för Christchurch-dåd

En nationell utredning slår fast att myndigheterna i Nya Zeeland inte kunde ha förhindrat terrordådet i Christchurch i fjol.
Premiärminister Jacinda Ardern ber trots det nyzeeländska folket om ursäkt för att regeringen inte skyddat sina invånare tillräckligt.
Nya Zeeland • Publicerad 8 december 2020
En av de två moskéer i Christchurch som attackerades i mars i fjol.
En av de två moskéer i Christchurch som attackerades i mars i fjol.Foto: Martin Yngve/TT

Nya Zeelands säkerhetstjänst fokuserade nästan uteslutande på hot från islamistiskt håll och agerade inte efter den information de hade. Samtidigt misslyckades polisen i sin hantering av landets hårda vapenlicenslagar.

Det är slutsatserna i den nationella utredning om hur det högerextrema terrordådet i Christchurch kunde genomföras utan att myndigheterna upptäckte planerna.

Annons

– Utredningen har inte kommit fram till att dådet skulle ha kunnat förhindras utan dessa misslyckanden, men de är trots allt misslyckanden, och för det ber jag, å regeringens vägnar, om ursäkt, säger Ardern på en presskonferens.

Återstår mycket arbete

Efter över ett års arbete och tusentals intervjuer har utredarna lämnat över en 800 sidor lång rapport om terrordådet mot två moskéer i Christchurch i mars i fjol – då en australisk högerextremist sköt ihjäl 51 personer – och hur det kunde ske.

Utredarna avslutar rapporten med 44 rekommendationer om hur landet kan förhindra framtida eventuella terrordåd och Ardern säger att regeringen ska ta till sig dessa och i möjligaste mån följa dem. Hon påpekar dock att det kan ta tid innan alla kan implementeras.

– Det återstår mycket arbete. Vissa av rekommendationerna kräver ytterligare hänsynstagande men vi vill agera så snabbt vi kan.

Lagens strängaste straff

– När vi tillsatte utredningen sade jag att jag ville att de skulle vända på alla stenar för att komma fram till hur dådet kunde ske och vad som hade kunnat göras för att förhindra det och hur vi kan hålla nyzeeländarna säkra, säger hon och betonar att arbetet ska styras av minnet av de 51 dödsoffren och inte av politiska åsikter.

Den nu 30-årige moskémördaren dömdes tidigare i år till lagens strängaste straff i Nya Zeeland: livstids fängelse, utan möjlighet till förtida frigivning. Det var första gången som det straffet utdömts i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons