Annons
Nyheter

Cáppis årets bragdhund – räddade Alve ur vak

Hunden Cáppis lyckades dra upp 12-årige Alve ur en isvak. För sin insats har Siberian huskyn nu utsetts till årets bragdhund 2022.
Djur • Publicerad 7 december 2022
Siberian huskyn Cáppis räddade Alve, 12, när de båda gick genom isen. Pressbild.
Siberian huskyn Cáppis räddade Alve, 12, när de båda gick genom isen. Pressbild.Foto: Michael Engman

Det var när Alve och hans mamma Camilla Eklund Engvall skulle korsa isen med varsitt hundspann i Mossaträsk i Örnsköldsviks kommun som olyckan var framme.

Camilla Eklund Engvall, som körde först, märkte vid ett tillfälle att isen sprack under henne. Efter kom sonen Alve, 12 år, och då brast det. Alve föll igenom och hamnade i det iskalla vattnet tillsammans med Cáppis, som var längst bak av hundarna i spannet.

Annons

Camilla berättar om paniken hon drabbades av när hon såg sin son gå igenom isen 100 meter bort. Men innan hon hann ta sig till vaken skulle Cáppis stå för en hjälteinsats. Trots att han vid tillfället bara var nio månader gammal lyckades han dra upp Alve ur isvaken.

"Hur han ens fick kraften att dra sig upp förstår jag inte, men att se hunden dra upp Alve var det mäktigaste jag har sett. Jag älskar den här hunden mer än allt annat", säger Camilla Eklund Engvall i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen årets bragdhund har delats ut av Svenska Kennelklubben sedan 1989.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons