Annons
Nyheter

Årets Nobelblommor – import från Holland

Nobelstiftelsen nobbar Sanremos blommor och ställer holländska importblommor på bordet.
Årets blomstertema i Stadshuset går i pudriga pasteller, guld, ockra och bärnsten, toppat med en och annan blomma i starka färger. Det handlar om nejlikor, solboll och orkidéer – från helt andra delar av världen.
Nobel • Publicerad 5 december 2022
Dukat på honnörsbordet i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm vid Nobelbanketten 2016. Då – blommor från Sanremo. Men i år blir det annorlunda. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Den italienska staden där Nobel tillbringade sina sista år har alltid skickat tonvis med blommor till Nobelfesten i Stockholms stadshus. Men i år har traditionen plötsligt brutits – något som Nobelstiftelsen tidigare förklarat med "logistiska och tidsmässiga utmaningar" under och efter pandemin.

– Mycket är från Holland, svarar Nobelstiftelsens pressansvarige Rebecka Oxelström nu under en pressträff på måndagen.

Annons

I ett mejl till TT skriver hon vidare att man efter pandemin nu har "ett ovanligt omfattande förberedelsearbete som pågår och Nobelstiftelsen har helt enkelt varit för sent ute för att även hantera en leverans av blommor från San Remo."

Rebecka Oxelström tillägger också att man hoppas kunna ta upp traditionen med Sanremo nästkommande år.

25 000 stjälkar

Per Benjamin, floristen som arrangerar blomsterdekorationerna, arbetar för fullt med honnörsbordets utsmyckningar när TT ringer. Orsaken till att stiftelsen valt bort Sanremoblommor kan han inte svara på – mer än att årets blommor är köpta via "ordinarie leverantörskanaler".

– De är köpta från andra odlare och andra länder, vi köper via företag i Holland som köper som i sin tur köper från olika platser. Så det kan vara så att vissa blommor är från Italien, säger han.

I år kommer totalt nästan 25 000 stjälkar kommer att användas i stadshuset – bland annat solboll, japansk lykta, anthurium, orkidéer samt gloriosa, bromelia, tillandsia, nerine, alstromeria och euphorbia, uppger stiftelsen i ett pressutskick.

Geometriska runda former

Temat är "Styrkan och glädjen i flora, färg och form” och blommorna kombineras med gräs, blad och strån. Per Benjamin, floristen som arrangerar blomsterdekorationerna, arbetar för fullt med honnörsbordets utsmyckningar när TT ringer.

– Vi kommer lägga en guldspegel från kant till kant, och sedan jobba med starka geometriska runda former, berättar Per Benjamin och fortsätter:

– Både i pasteller och starkare färger.

Nejlikan är ett självklart inslag, en blomma som enligt Per Benjamin är tacksam att arbeta med. Exotiska blommor som orkidéer bryter av.

– Nejlikan ger bra färg och håller jättebra.

"Ingen julfest"

Annons

Årets dekor på stora scenen på Konserthuset, där Nobelprisutdelningen är, blir till skillnad från den andra prakten inhemsk, så tillvida att den kommer från Hässelby Blommors egna växthus. På den stora blomsterväggen kommer vi får se asparagusväxter, ormbunke, monstera och murgröna tillsammans med kuddmossa och skandinavisk renlav.

Inhemskt, med andra ord. Tidigare år har det från svenskt odlar- och floristhåll nämligen förekommit kritik om att Nobelfestligheterna borde frångå importerade blommor överhuvudtaget, och istället vända blicken mot det nordiska.

En debatt som Per Benjamin känner till.

– Det finns väldigt lite svenskt att få tag i under vintersäsongen, just nu är det bara julblommor och det har man enligt traditionen aldrig haft. Det är ingen julfest, utan en fest som firar vetenskap, kunskap och framtid.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons