Annons
Nyheter

Årets ord beskriver postpandemiskt beteende

Britterna har fällt avgörandet. "Goblin mode" har utsetts till årets ord efter en nätomröstning i Storbritannien, meddelar Oxford Dictionaries.
Storbritannien • Publicerad 5 december 2022
Årets ord är enligt Oxford Dictionaries "goblin mode", ett uttryck som beskriver ett postpandemiskt beteende. Arkivbild.
Årets ord är enligt Oxford Dictionaries "goblin mode", ett uttryck som beskriver ett postpandemiskt beteende. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/AP/TT

En ungefärlig översättning av ordet goblin är "elakt troll", men det korade uttrycket ska inte förväxlas med troll på internet. Det är i stället enligt förlaget "en typ av beteende som utan att be om ursäkt är njutningslystet, slött, ovårdat eller girigt, vanligtvis på ett sätt som avvisar sociala normer eller förväntningar."

"Goblin mode" användes såvitt känt först på Twitter 2009, men fick stor spridning 2022 då människor världen över började komma tillbaka efter pandeminedstängningar.

Annons

– Med tanke på året som vi just har upplevt, stämmer "goblin mode" in på oss alla som vid det här laget känner oss lite nedtyngda, säger Casper Grathwohl vid Oxford Languages.

Årets ord är tänkt att spegla "de senaste tolv månadernas grundåskådning, humör, eller engagemang". I år var första gången som vinnaren utsågs genom en omröstning där allmänheten fick välja mellan tre finalister som utsetts av Oxford Languages.

Uttrycket tog hem en klar seger med 93 procent av de över 340 000 rösterna. De två andra finalisterna var ordet "metaverse" (en digital värld som man ska kunna ansluta till med vr-utrustning) och hashtaggen "istandwith" (jag står med).

Förra veckan meddelade förlaget Merriam-Webster att deras ord för året är "gaslighting", en typ av manipulation som syftar till att få offren att tvivla på sin egen psykiska hälsa och sina egna tankars värde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons