Annons

Årslångt dykstopp inom försvaret

Sedan förra sommaren råder dykstopp inom Försvarsmakten.
Underhållskedjan har fungerat så dåligt att det blivit ett problem för dyksäkerheten.
Försvar • Publicerad 8 april 2019
Marinchef Jens Nykvist införde dykstoppet förra sommaren och sedan dess har det krävts dispens från honom för att få genomföra dykningar. Arkivbild.
Marinchef Jens Nykvist införde dykstoppet förra sommaren och sedan dess har det krävts dispens från honom för att få genomföra dykningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det har varit brister i rutiner och ansvar på grund av kompetensbrist och bemanningsproblem, säger Ulf Sjöwall, chef för Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum, till TT.

Marinchef Jens Nykvist införde dykstoppet förra sommaren och sedan dess har det krävts dispens från honom för att få genomföra dykningar.

Annons

– Det vi har ansett är absolut nödvändigt att genomföra har man fått dispens för, förklarar Ulf Sjöwall.

I de fall marinchefen gett dispens har det krävts extra åtgärder på materielen för att kontrollera att den är säker.

– Nyttjandeförbudet och dispensförfarandet har varit ett verktyg för marinchefen att ta ett arbetsmiljöansvar, säger Ulf Sjöwall.

Ansvaret för underhållet delas mellan Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV).

I en rapport från FMV framgår att resursbrist och tidsbrist gjort att myndigheten på senare år fokuserat på nyanskaffning, rapporterar . Samtidigt har registervård och avveckling av ålderstigen materiel prioriterats bort.

En arbetsgrupp har tagit fram förslag på hur problemen ska åtgärdas och nu är förhoppningen att kunna häva stoppet snart.

– Målbilden är att komma igång till sommaren och som det ser ut just nu verkar det som att vi kommer att fylla den, säger Ulf Sjöwall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons