Annons

Doris Day död – blev 97 år

Den amerikanska skådespelaren Doris Day har avlidit vid en ålder av 97 år. Hon var mest känd för hitlåten "Que sera sera" och en rad filmroller under 1950- och 60-talet.
Nöje • Publicerad 13 maj 2019
Doris Day 1989, då hon fick utmärkelsen Cecil B DeMille Award. Arkivbild.
Doris Day 1989, då hon fick utmärkelsen Cecil B DeMille Award. Arkivbild.Foto: AP/TT

Doris Day var tveksam till att spela in den, men låten "Que sera sera (Whatever will be will be)" blev hennes signaturmelodi. Några av hennes mest kända filmroller är de från 1950- och 60-talet där hon spelade mot Rock Hudson. Hon nominerades till en Oscar för filmen "Jag hatar dej, älskling", på engelska "Pillow talk", 1960.

Bytte till Day

Doris Day föddes 1922 som Doris Kappelhoff men bytte till Day på inrådan av orkesterledaren Barney Rapp, i vars band hon fick sina första jobb som sångerska. Hon slog igenom med "Sentimental journey", skriven av Les Brown och inspelad med hans orkester, där hon var vokalist. Låten blev listetta i USA och kom att förknippas med hemvändandet för många veteraner efter andra världskriget.

Annons

Doris Day hade från början inga planer på att bli skådespelare, men handplockades till huvudrollen i filmen "På kryss till Rio" 1948 av regissören Michael Curtiz. Musikalen blev starten på ett flera filmer långt samarbete med Curtiz, som odlade hennes helylle-image. Albumen med filmmusiken blev ofta storsäljare och "Que sera sera (Whatever will be will be)" från filmen "Mannen som visste för mycket" vann en Oscar för Bästa sång 1956.

– För mig är hon mest förknippad med den filmen, eftersom jag älskar Hitchchock. Det är en nyinspelning av filmen med samma namn från 1934 och hon spelar mot James Stewart, säger filmkritikern och journalisten Gunnar Rehlin.

Sviken av maken

Doris Days privatliv var långt ifrån lika idylliskt som hennes filmroller. Hon var gift fyra gånger, varav den första med en man som misshandlade henne. Efter hennes tredje make, Martin Melchers, plötsliga död 1968 upptäckte hon att han hade förskingrat hennes förmögenhet.

– Min image som Amerikas präktiga oskuld, grannflickan, sorglös och bubblande av glädje är en bild som är mer påhittad än någon av filmrollerna jag spelat. Jag är Fröken Kyskhetsbälte och så är det med det, skriver hon i sina memoarer.

Det lite elaka citatet "Jag kände Doris Day innan hon blev oskuld" yttrades av komikern Oscar Levant, men brukar ofta tillskrivas Groucho Marx.

– Hon var den äppelkäcka, glada personen utåt. Men man kunde ana att något annat dolde sig där bakom, säger Gunnar Rehlin.

Värnade om djuren

Under andra halvan av 1960-talet blev det glesare mellan filmrollerna och efter att ha lett "The Doris Day show" på amerikansk tv under fem år drog hon sig tillbaka från rampljuset 1973.

I sitt första äktenskap fick hon sonen Terry Melcher, som blev en känd producent och senare ofta samarbetade med sin mamma. Han avled 2004 vid 62 års ålder.

1987 grundade hon en djurskyddsorganisation, Doris Day Animal Foundation. En representant från organisationen bekräftar för AP att skådespelaren avlidit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons