Annons

Asllani vill se förändring: Trött på Algarve

Algarve Cup är inte längre ett självklart förstaval för de bästa fotbollslandslagen. Men Sverige ser ut att hålla fast vid turneringen.
Lite synd, tycker vissa.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2020
Kosovare Asllani har spelat Algarve Cup elva gånger och hade gärna sett att Sverige testar någon av de konkurrerande landslagsturneringarna.
Kosovare Asllani har spelat Algarve Cup elva gånger och hade gärna sett att Sverige testar någon av de konkurrerande landslagsturneringarna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan 1994 har försäsongsturneringen Algarve Cup anordnats på den portugisiska sydkusten. Sverige, Norge och Danmark turas om som medarrangör till Portugal, och de svenska fotbollsdamerna har varit på plats alla år utom ett, 2016, när man i stället hade ett OS-kval att fokusera på.

– Vi trivs väldigt bra här, säger Marika Domanski Lyfors.

Annons

– Vi startade den här turneringen för att vi ville garantera oss själva och de andra nordiska länderna en bra försäsongsturnering. Det var argumentet då och det har vi lyckats med.

Ny fransk cup

Den svenska landslagschefen har varit med i olika roller sedan starten och årets upplaga är hennes 26:e på plats i Portugal. Numera är konkurrensen från andra turneringar hårdare.

I USA avgörs just nu Shebelieves Cup för fjärde året i rad, och turneringen lockar till sig många av de bästa landslagen, i år England, Japan och Spanien. Världsfyran Frankrike arrangerar samtidigt för första gången en egen turnering, Tournoi de France, med matcher mot VM-silvermedaljören Nederländerna, Kanada och Brasilien.

TT: Har ni märkt att det har blivit svårare att locka länder till Algarve Cup?

– Det har blivit en konkurrens, helt klart. Men det tycker jag är väldigt positivt, det visar att damfotbollen växer. Men i och med att vi har drivit den här i så många år och har så bra länder som arrangerar, så borgar det för att alltid ha en bra standard på turneringen, säger Domanski Lyfors.

"Lite trött på det"

Efter många år är det en del av de rutinerade spelarna som gärna skulle testa någon av de andra turneringarna.

– Det här är mitt elfte år här, vilket är helt sinnessjukt, säger Kosovare Asllani.

– Och det är exakt likadant. Så man är lite trött på det. Man har upplevt Algarve i elva år nu, så det hade varit kul med något nytt.

Chelseabacken Magdalena Eriksson är inne på samma spår:

– Jag och ”Kosse” är nog väldigt lika där, vi vill spela mot de bästa lagen. Vi ser det som en rolig utmaning och ett bra test att få. Det är otroligt kul att andra länder har snappat upp konceptet och börjat starta sina egna små turneringar. Så jag är absolut öppen för olika förslag, säger Eriksson.

Sverige arrangör 2021

Annons

Marika Domanski Lyfors säger att man har diskuterat de andra turneringarna. Men i nuläget ser man ut att hålla fast vid Algarve Cup, inte minst nästa år när man står som medarrangör.

– Jag kan förstå spelare som kanske har varit med här många år. Men vi har också byggt upp något här nere som är väldigt bra, och som väldigt många nationer vill vara med i. Det utesluter inte att vi i framtiden väljer att göra något annat, men just nu har det varit väldigt bra, säger Domanski Lyfors.

Hon får visst stöd av lagkaptenen Caroline Seger, som gjorde sitt första Algarve Cup 2005.

– Att åka till Portugal är enkelt, man kommer till varmare breddgrader och får bra motstånd. Alla här känner oss och vi får det vi vill ha och behöver, säger Seger.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons