1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Assanges advokat: Gick snett från början

Våldtäktsutredningen mot Julian Assange läggs ned. Utredningen mot Wikileaksgrundaren återupptogs för tredje gången i våras – men nu konstaterar åklagaren att bevisen inte håller.
Våldtäktsutredningen mot Julian Assange läggs ned, meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson vid en presskonferens på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Elisabeth Massi Fritz vill inte ge besked om hon och hennes klient kommer att överklaga åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen mot Julian Assange. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Samuelson är starkt kritisk mot hur förundersökningen mot hans klient har skötts.

– Det får inte gå till så här. Man har inte varit vuxen nog att hantera en brottsmisstanke kring en sådan känd person. Det gick snett redan från början och jag ser ingen annan förklaring till det än att han var så känd, säger han till TT.

Per E Samuelsson är framför allt kritisk mot att förundersökningen har lagts ned och återupptagits flera gånger, samt att åklagarna enligt advokaten har "vägrat att åka till London" för att förhöra Assange:

– Det har försenat den här utredningen med åratal.

Kritisk till beslutet

Även kvinnans målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, är kritisk mot hur utredningen har skötts sedan 2010, även om hon anser att vice överåklagare Eva-Marie Persson har gjort ett "noggrant och gediget arbete".

"Hade tidigare åklagarna i målet hållit mer ingående och detaljerade förhör i dialogform hade vi haft högre kvalitet på förhören och kunnat använda även dessa förhör i dag. Tyvärr är så inte fallet", skriver Massi Fritz i ett sms till TT.

Åklagare Eva-Marie Persson anser inte att bevisningen mot Julian Assange räcker för att väcka åtal om våldtäkt. Det är en bild som inte delas av Elisabeth Massi Fritz.

"Min och målsägandens bedömning är att målsägandens uppgifter stöds av en tung skriftlig bevisning. Därutöver finns muntlig bevisning i form av läkare som undersökt målsäganden. Att majoriteten av den muntliga bevisningen som är nio år gammal har förändrats finns det logiska förklaringar till. Det är dock ingen avgörande bevisning."

Kan överklagas

För närvarande sitter Julian Assange i fängelse i Storbritannien. USA har begärt honom utlämnad eftersom han misstänks för bland annat dataintrång. Att våldtäktsmisstankarna mot Assange nu är avskrivna är en klen tröst för Wikileaksgrundaren, tror hans advokat.

– Med tanke på den situation han är i dag vet jag inte om det spelar så stor roll längre. Han är helt fokuserad nu på att stå emot utlämningsansökan från USA. Och jag tror att hans förtroende för det svenska rättsväsendet försvann för många år sedan, säger Per E Samuelson.

Beslutet att lägga ned förundersökningen kan överklagas, men Elisabeth Massi Fritz vill inte ge besked om hon och hennes klient kommer att begära en sådan överprövning. "Det kommer jag och min klient att diskutera vidare", skriver hon.

Läs mer

Sjöbo

Tåg till Sjöbo först bortåt 2050

Finns inte med i ny plan fram till 2040.

Simrishamn

Strömavbrott: Flera orter på Österlen var utan ström

Avgrävd kabel orsaken enligt Eon

Ystad

Den försvunna pudeln är hittad – mår väl trots omständigheterna

Efter nästan en vecka på rymmen lyckades man fånga in pudeln.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.

Gårdsrånen

Dom i dag – ett avslut för gårdsrånarnas offer: ”På insidan sitter såren kvar”

Åklagaren har yrkat på mångåriga fängelsestraff.

Ystad

Klart: Hit flyttar polisen

Polisen har hittat en ny plats för det nya polishuset. Kontraktet är undertecknat och nu påbörjas arbetet med projektering och planering.