Annons

Åtal för serie av välplanerade inbrott

Tre män åtalas för en serie bostadsinbrott i Göteborgsområdet under en helg i december. Trion greps samma helg, i en bil på väg söderut. I fordonet fanns smycken och kontanter till ett värde av cirka 720 000 kronor.
Brott • Publicerad 7 maj 2019
Flera män åtalas för bostadsinbrott som främst drabbat egenföretagare med utländsk bakgrund. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

De åtalade nekar till brott. Men polis och åklagare anser att männen bedrivit stölder som varit organiserade och väl planerade. Polisen misstänker att verksamheten pågått länge.

Gripandet gjordes som ett resultat av omfattande spaning. Enligt åklagaren kan de kontanter och smycken som fanns i bilen kopplas till inbrotten samma helg.

Annons

Nästan alla brottsoffer är egenföretagare med utländsk bakgrund, boende i lägenhet.

– Jag vet inte varför. Möjligen kan det vara en grupp som litar mindre på banker och har pengar hemma, säger kammaråklagare Emilie Lagerwall.

Enligt polisen har de åtalade kartlagt de drabbade personerna och utfört inbrotten snabbt när brottsoffren åkt för att handla.

Åtalet om helgen i december omfattar elva grova stölder och tre stöldförsök. En av de tre männen åtalas även för två liknande stölder i november. En fjärde man åtalas på ett mindre antal punkter, bland dem två om grova stölder vid tidigare tillfällen.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons