Annons
Nyheter

Åtalad högergrupp planerade mord på Macron

Frankrike • Publicerad 17 januari 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron tros ha varit måltavla för en komplott.
Frankrikes president Emmanuel Macron tros ha varit måltavla för en komplott.Foto: Yona Valat/Pool via APTT

Medlemmar i en högerextremistisk grupp ställs inför rätta i Frankrike på tisdagen, misstänkta för att ha planerat att mörda president Emmanuel Macron. Elva män och två kvinnor sägs tillhöra gruppen les Barjols som planerade en statskupp kombinerat att mörda statschefen i samband med ett högtidlighållande 2018 av offren från första världskriget.

Åklagares bevis bygger bland annat på telefonsamtal och kontakter via internet. Gruppen ska även ha planerat attacker mot migrantgrupper och moskéer. En regelrätt statskupp med attack mot parlamentsledamöter dryftades också, enligt åklagarsidan.

Annons

Ingen av de planerade attentaten genomfördes, och åklagare har därför sänkt straffkraven. Kvarvarande åtalspunkt är konspiration för att genomföra en terroristattack vilket kan leda till tio års fängelse.

De åtalade är i åldrar mellan 26 och 66 år. Den trolige ledaren är en tidigare känd militant högerextremist i 60-årsåldern, med hemvist i Alpregionen

Rättegången väntas vara avslutad 3 februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons