Annons

Åtalade politiker får inta parlamentsplatser

Spanien • Publicerad 14 maj 2019
Fem frihetsberövade katalanska separatistpolitiker får lov att inta sina parlamentsplatser. En av dem är Oriol Junqueras. Arkivbild.
Fem frihetsberövade katalanska separatistpolitiker får lov att inta sina parlamentsplatser. En av dem är Oriol Junqueras. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT

Fem frihetsberövade katalanska separatistpolitiker får lov att inta sina parlamentsplatser. Högsta domstolen i Spanien har beslutat att de fem får närvara vid en ceremoni i parlamentet på tisdag nästa vecka. Enligt domstolen måste de fem återvända utan dröjsmål efter parlamentssessionen.

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez och Jordi Turull är åtalade misstänkta för brott i samband med den katalanska folkomröstningen om självständighet 2017. Vid valet i april i år valdes de in i parlamentet.

Högsta domstolen går däremot inte med på deras begäran om att skjuta upp rättegången eller bevilja dem immunitet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons