Annons

Åtalades för att ha gjort sonen sjuk – frias

Mamman anklagades för att ha gjort sin nyfödda son sjuk genom att ge honom stora mängder laxermedel.
Tingsrätten friar dock den 32-åriga kvinnan.
Brott • Publicerad 7 maj 2019
Lunds tingsrätt friar en mamma från anklagelsen om misshandel av sitt spädbarn. Arkivbild.
Lunds tingsrätt friar en mamma från anklagelsen om misshandel av sitt spädbarn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Lunds tingsrätt friar den 32-åriga kvinnan från anklagelsen om synnerligen grov misshandel av sitt spädbarn.

– Givetvis är vi mycket nöjda och jag tycker tingsrätten verkligen har gått igenom de olika momenten och kommit fram till att det finns en annan förklaring till det som åklagaren påstår, säger Carolina Sandekjer, kvinnans advokat.

Ingen medicinsk förklaring

Annons

Kammaråklagare Ingegerd Jigin delar inte rättens värdering av bevisen och kommer att överklaga domen.

– Jag anser att de har allt för högt ställda beviskrav. Det är ett indiciemål, men jag menar att i en sammantagen bedömning av allt bör det leda till en fällande dom, säger hon.

Åklagaren hävdar att mamman led av Münchhausen by proxy, vilket innebär misshandel genom framkallande av sjukdomssymtom. Hon anser att kvinnan har gett sin nyfödda son laxermedel så att han drabbats av livshotande diarré och svåra smärtor som krävde morfin.

– Alla läkare är av uppfattningen att det finns ingen medicinsk förklaring till barnets ohälsa, säger Jigin.

Under rättegången har över 20 läkare och sjuksköterskor hörts om pojkens alla sjukhusbesök förra sommaren, men det har inte gått att påvisa att barnet haft laxermedel i kroppen.

– Jag har inga vittnen till att hon har gett honom det och vi har inte påvisat det i kroppen. Det är ett faktum. Men man kan inte bortförklara allting sammantaget. Barnet har ju blivit frisk direkt efter att mamman har skilts från barnet, säger åklagaren.

En enig tingsrätt godtar kvinnans förklaring om att hon köpt in laxermedel för eget bruk. Domstolen framhåller att Münchhausen by proxy "på sin höjd" skulle kunna vara ett motiv, men att det inte "har någon direkt bäring på om mamman begått brottet eller inte".

Inte klart om vårdnaden

"Tingsrätten har funnit att det kan finnas andra förklaringar till hennes beteenden och att åklagaren inte har styrkt att mamman har Münchhausen by proxy”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

Kvinnan häktades i början av november, men släpptes när rättegången avslutades den 23 april.

TT: Får mamman behålla vårdnaden om sin son nu?

– Det är inte avgjort ännu eftersom domen precis har kommit. Socialtjänsten är ju inkopplad och det har varit frivilliga åtgärder än så länge, och så får vi se hur det blir fortsättningsvis, säger Carolina Sandekjer.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons