Annons
Nyheter

Åtta års fängelse för inlägg om demokrati

Vietnam • Publicerad 7 juli 2020
Yttrande- och pressfriheten i Vietnam tycks allt mer hotad. Arkivbild.Foto: Minh Hoang/AP/TT

En vietnamesisk man som i flera Facebookinlägg förespråkat demokrati i sitt hemland dömdes på tisdagen till åtta års fängelse för "förtal av landets ledare".

Den 29-årige mannen nekar till åklagarnas påstående om att han ska ha spridit statsfientlig propaganda.

Annons

Den åtalade hade lagt upp 366 artiklar och totalt 110 timmar videomaterial där han enligt en statlig nyhetsbyrå "förtalade Kommunistpartiet och socialismen och förödmjukade Ho Chi Minh och andra ledare för partiet och staten".

29-åringen hade även delat nyhetsartiklar kring protesterna och demokratirörelsen i Hongkong innan han greps i september 2019.

Asienchefen för människorättsrörelsen Human Rights Watch, Phil Robertson, kallar domen "skandalös och oacceptabel".

– Vietnams regering måste upphöra med sina nedslag på bloggare och aktivister, och frige alla som de låst in för att de vågat säga vad de tycker, säger han.

I måndags dömdes tre andra personer till upp till sju års fängelse för påstådda försök att störta Kommunistpartiet. Under våren har en rad kända journalister gripits i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons