Annons

IS tar på sig massmord i Kabul – över 30 döda

Minst 32 personer har dödats i en väpnad attack mot en ceremoni Afghanistans huvudstad Kabul.
Den tidigare presidentkandidaten och oppositionsledaren Abdullah Abdullah deltog i ceremonin, men klarade sig oskadd i dådet.
Afghanistan • Publicerad 6 mars 2020
Säkerhetsstyrkor anländer till platsen där nära 30 människor dödades i en attack i Afghanistans huvudstad Kabul på fredagsmorgonen.
Säkerhetsstyrkor anländer till platsen där nära 30 människor dödades i en attack i Afghanistans huvudstad Kabul på fredagsmorgonen.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Afghanistans huvudstad Kabul.
Afghanistans huvudstad Kabul.Foto: 

Ceremonin hölls till minne av den shiitiske hazarledaren Abdul Ali Mazari. Omkring 80 människor skadades i dådet mot de deltagande i minnesstunden. Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom massmordet. Även förra året tog IS på sig en attack mot ceremonin. Då dödades elva människor.

– Attacken började med en smäll, uppenbarligen slog en raket ned i området. Abdullah och några andra politiker undkom attacken oskadda, säger hans talesperson Fraidoon Kwazoon, som också närvarade vid ceremonin.

Annons

Det är den första stora attacken i Kabul sedan ett avtal skrevs under mellan USA och talibanrörelsen i förra veckan. Avtalet syftar till att amerikanska styrkor ska dras tillbaka från Afghanistan medan talibanrörelsen ska upphöra med att stöda terrororganisationer.

Talibanerna säger i ett uttalande att de inte ligger bakom dådet i Kabul.

På bilder i den afghanska tv-kanalen Tolo News syns människor springa från platsen samtidigt som skottlossning hörs. Skotten kom från en byggarbetsplats nära ceremonin i stadens västra delar, enligt en talesperson för inrikesdepartementet.

IS skriver i ett uttalande att genomfördes av två personer med automatvapen, handgranater och granatgevär.

Afghanistans president Ashraf Ghani twittrar att attacken är "ett brott mot mänskligheten och mot Afghanistans nationella sammanhållning".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons