Annons

Australiens somrar har blivit längre

Somrarna i stora delar av Australien har blivit en månad längre jämfört med under 1950- och 1960-talen. Samtidigt har vintrarna blivit kortare, visar en ny analys.
Australien • Publicerad 2 mars 2020
En strand i australiska Adelaide i delstaden South Australia vid en värmebölja i januari. Arkivbild.
En strand i australiska Adelaide i delstaden South Australia vid en värmebölja i januari. Arkivbild.Foto: Kelly Barnes/AP/TT

Sydney har fått ytterligare 28 heta dagar per år och i Melbourne har antalet ökat med 38 sedan mitten av 1900-talet. I vissa delar av landet som drabbats hårt av de senaste månadernas bränder, till exempels staden Port Macquarie i delstaten New South Wales, har det noterats en ökning med sju veckor av typiska sommartemperaturer.

– Temperaturer som ansågs som en vanlig tre månader lång sommar på 1950-talet sträcker sig nu från tidigt i eller i mitten av november hela vägen till mitten av mars, säger Richie Merzian vid tankesmedjan Australia Institute som har analyserat vädernoteringarna.

Annons

Temperaturerna ökar snabbare i Australien än genomsnittet i världen och risken finns att de har stigit med fyra grader i slutet av århundradet, enligt väderbyrån BOM, rapporterar SBS News.

Klimatförändringarna har lett till att somrarna i landet har blivit farligare, enligt Merzian, eftersom det har blivit mindre vintertid då det går att arbeta förebyggande mot bränder. Den extrema värmen får även negativa hälsoeffekter hos befolkningen.

– Perioder av extrem hetta är den dödligaste av alla naturliga faror och har lett till fler dödsfall i Australien än alla andra faror i naturen sammanlagt.

Över 30 människor miste livet i den senaste brandkatastrofen i Australien och tusentals hem förstördes. Minst en miljard djur dog.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons