Annons

Australisk storbrand under kontroll

Australien • Publicerad 13 januari 2020
Rök från Gospers Mountain-branden. Bild tagen i november.
Rök från Gospers Mountain-branden. Bild tagen i november.Foto: Australia Pool/AP/TT

Räddningstjänsten RFS i den australiska delstaten New South Wales uppger att man äntligen har en av landets värsta bränder under kontroll.

Branden som i nästan tre månader har härjat i Gospers Mountain, nordväst om Sydney, är nu begränsad till ett mindre område. Och enligt New South Wales brandchef Shane Fitzsimmons ser utsikterna bra ut för att förhindra att den sprider sig igen.

Annons

Gospers Mountains-branden har tillsammans med flera mindre bränder som den har gått ihop med spridit sig till ett område på över 800 000 hektar – en yta större än Singapore.

Det verkar också som att vissa branddrabbade områden kommer att få ett välbehövigt väderomslag. På vissa håll förutspår Australiens meteorologiska myndighet upp till 50 millimeters regn under nästa vecka. Detta efter en lång period av torka. "Då blir det som att allas julklappar, födelsedags-, förlovnings-, årsdag-, bröllops- och examenspresenter buntas ihop till en enda (present). Vi håller tummarna," säger RFS.

Rättat: I tidigare versioner av texten var jämförelsen med brandområdets areal felaktig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons