Annons

Australiska nyhetsbyrån AAP lägger ner

Australiens nationella nyhetsbyrå Australian Associated Press (AAP) lägger ner sin verksamhet. Nyhetstjänsten upphör i slutet av juni.
Australien • Publicerad 3 mars 2020
Den australiska nyhetsbyrån AAP lägger ner sin verksamhet efter 85 år. Arkivbild.
Den australiska nyhetsbyrån AAP lägger ner sin verksamhet efter 85 år. Arkivbild.Foto: AAP/AP/TT

– Inkomsterna och antalet organisationer som prenumererar på vår nyhetstjänst har minskat till en nivå som gör att den inte längre är livskraftig. Det är en sorglig dag för australisk journalistik, säger nyhetsbyråns vd Bruce Davidson.

I 85 år har AAP försett australiska och internationella nyhetsredaktioner med redaktionellt material.

Annons

AAP har 180 anställda fördelade på kontor på flera platser i Australien samt i Nya Zeeland, Los Angeles och London. Nyhetsbyrån ägs av flera australiska mediebolag, bland annat News Corp Australia, som i sin tur ägs av den internationella mediemogulen Rupert Murdoch.

Nyheten får stor uppmärksamheten i australiska medier. Journalister och politiker reagerar på nedläggningen, rapporterar Sydney Morning Herald.

Landets public service-bolag ABC har anslutit sig till hashtagen #saveaap och den före detta premiärministern Kevin Rudd skriver på Twitter :

"De flesta australier inser inte att nyhetsbyrån AAP:s balanserade bevakning är en av de få kvarvarande krafterna som granskar Murdochs försök att indoktrinera australierna med sin alternativa Fox-lika verklighet."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons