Annons
Nyheter

Avancerade vapensystem till Ukraina inom kort

Regeringen kommer "inom kort" att besluta om överföring av avancerade vapensystem till Ukraina.
Det säger försvarsminister Pål Jonson (M).
Ukraina • Publicerad 11 november 2022
Regeringen beslutar inom kort om avancerade vapensystem till Ukraina. Arkivbild
Regeringen beslutar inom kort om avancerade vapensystem till Ukraina. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

– Vår avsikt är att återkomma så fort som möjligt med ett ytterligare stöd till Ukraina, både politiskt, ekonomiskt och militärt, inklusive överföring av mer avancerade vapensystem, säger Pål Jonson efter EU-nämndens sammanträde på fredagen.

– Vi har fått ett mycket omfattande underlag av Försvarsmakten som berör utbildning, förändring av försvarsmateriel och det skapar också en förutsättning för att vidga vårt stöd kopplat till träning. Vi kommer återkomma inom kort med besked om detta, men det är brådskande och det är angeläget naturligtvis att vi kan stötta Ukraina, säger han.

Annons

Det är inte självklart att regeringen kan vara helt öppen med vad exakt det blir för utrustning.

– Vi måste naturligtvis alltid beakta inte minst operationssekretess. Vi kan inte alltid vara fullt ut transparenta men det är ju av omsorg för att det kan finnas risker kopplade till överföring, säger Jonson.

Högst upp på Ukrainas önskelista ligger artillerisystemet Archer.

Sverige deltar i utbildning av ukrainsk militär i Storbritannien, och regeringen tittar på möjligheten att förlänga insatsen efter årsskiftet men även att bidra till EU:s träningsmission.

– Vi har beslutat att vi kommer att skicka en till två stabsofficerare till något som heter MPPC som kommer att leda den här EU-insatsen.

Fakta: Militärt materiel till Ukraina

Sverige har skänkt försvarsmateriel till Ukraina i sju olika stödpaket.

Det sjätte militära stödpaketet bestod i en utbildningsinsats. Svenska instruktörer grundutbildar just nu ukrainska soldater, i Storbritannien.

Det sjunde svenska stödpaketet bestod av artilleriammunition till ett värde av cirka 500 miljoner kronor. Artilleriammunitionen är kompatibel med de artillerisystem som finns på plats.

Tidigare har Sverige bland annat skickat pansarskott, minröjningsutrustning, pansarvärnsvapen, kulsprutor, sjömålsrobot 17, skyddsvästar och fältransoner.

Försvarsmakten och Försvarets materielverk lämnade den 25 oktober en rapport till regeringen om hur Sverige kan stödja Ukraina militärt på kort och lång sikt.

Den nya regeringen har lovat att ta fram ett långsiktigt program för hur Sverige ska stötta Ukraina både militärt och i återuppbyggnaden av landet. I regeringsförklaringen står att Sverige ska skicka mer kvalificerade vapensystem till Ukraina.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons