Annons

Cas dom: Semenya måste medicinera

Idrottens skiljedomstol går på Internationella friidrottsförbundets linje i fallet Caster Semenya.
Sydafrikanskan måste medicinera för att sänka de extremt höga nivåerna av det manliga könshormonet testosteron om hon vill tävla vidare på medeldistanssträckor.
Ett beslut som får stor betydelse för den kvinnliga idrotten.
Friidrott • Publicerad 1 maj 2019
Caster Semenya förlorade i målet mot IAAF och måste medicinera för att få tävla vidare på medeldistans.
Caster Semenya förlorade i målet mot IAAF och måste medicinera för att få tävla vidare på medeldistans.Foto: Petr David Josek/TT

Under onsdagen riktades friiidrottsvärldens intresse mot Lausanne i Schweiz där Idrottens skiljedomstol, Cas, har sitt huvudkontor.

De tre domarna påpekar att domslutet i sig är diskriminerande men nödvändigheten att "bevara rättvisa tävlingar för kvinnor" väger över.

Annons

Fallet Caster Semenya har väckt stor uppmärksamhet. Såväl FN-organ som forskare och andra idrottsstjärnor har uttalat sitt stöd till löparstjärnan och samtidigt riktat kritik mot Internationella friidrottsförbundet, IAAF.

– Caster kämpar för något mer än bara löparbanor och friidrott – hon kämpar för kvinnor inom sport och inom samhället. Det respekterar jag henne för, har friidrottskollegan Wayde van Niekerk sagt om fallet.

Orättvisa fördelar

Andra, som den förra brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe, ser stora framtida problem för damidrotten och menar att hyperandrogena kvinnliga idrottare som Semenya får orättvisa fördelar mot konkurrenterna – om de inte måste medicinera.

Den linjen går Cas på i sitt domslut. Delar av domen är hemligstämplad av integritetsskäl. Domen kan överklagas till schweizisk domstol inom 30 dagar.

Karin Torneklint, svensk förbundskapten, menar att frågan är komplex och säger att det är svårt att säga vad som är rätt och fel i sammanhanget.

– Jag törs inte säga vad som är rätt och fel. Det finns nog inget rätt och fel i frågan, utan någon måste ta beslutet och så måste vi förhålla oss till det. Vi har hela tiden sagt att vi kommer förhålla oss till det beslut som kommer, och så får vi förlita oss på att IAAF har gjort ett gott jobb, säger Torneklint till TT.

Semenya, som slog igenom vid VM i Berlin 2009, har dominerat 800-metersdistansen sedan dess.

Nya regler införs

Förra året beslutade IAAF att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga medeldistanslöpare (på distanser mellan 800 meter och 1 609 meter, en engelsk mil) – regler som skulle innebära att Caster Semenya måste sänka sina testosteronnivåer genom medicinering.

Men i stället för att medicinera valde Semenya att överklaga beslutet till Cas. IAAF beslutade först att de nya reglerna skulle införas i november förra året. Men sköt sedan på införandet för att invänta Cas beslut, som skulle ha kommit i mars men sköts upp en månad.

Måste medicinera direkt

IAAF tar inför VM i Doha i september hänsyn till den tid Cas behövt för att nå sitt domslut. Caster Semenya och övriga som drabbas av det nya regelverket måste, om de vill delta i VM, börja sin medicinering inom en vecka.

Framöver är kravet att testosteronhalten ligger på godkänd nivå (5 nmol/l) under minst sex månader före tävlande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons