Annons

Dorian har dragit in över Bahamas

Dorian har dragit in över Bahamas. Orkanen har mätts upp till en femma på orkanskalan och är den hittills kraftigaste som drabbat önationen.
Karibien/USA • Publicerad 1 september 2019
Orkanen Dorian har dragit in över norra Bahamas.
Orkanen Dorian har dragit in över norra Bahamas.Foto: NOAA/handout/AP/TT

Med en vindhastighet på 79 meter i sekunden drog orkanen Dorian på söndagen in över ögruppen Abaco i norra Bahamas. Därmed är Dorian, enligt den amerikanska orkanmyndigheten NHC, den kraftigaste orkan som drabbat landet.

Premiärminister Hubert Minnis grät när han mötte pressen i huvudstaden Nassau.

Annons

– När jag nu riktar mig till Bahamas folk är det förmodligen den sorgligaste och värsta dagen i mitt liv, sade han enligt lokaltidningen , och fortsatte:

– Vi står inför en orkan vars like vi aldrig tidigare skådat i Bahamas.

Enligt Minnis byggs hus i Bahamas för att klara vindhastigheter upp till 41 sekundmeter, långt under dem som uppmätts i anslutning till Dorian.

– Så detta kommer att bli en prövning som vi aldrig varit med om förut.

Blåst av hustak

På ön Great Guyana Cay, strax utanför huvudön Abaco Island, rapporteras om höga vågor som slår mot land och att låglänta områden redan översvämmats. Orkanvindarna ska även ha blåst av hustak.

"Katastrofala orkanförhållanden drabbar Abacosöarna och kommer att sprida sig till Grand Bahamas senare i dag och i natt", skriver NHC i en uppdatering om orkanens framfart.

Dorian kommer under minst två dygn att ge upphov till höga vågor längs Grand Bahamas norra kust samt Abacos norra och östra kust, enligt Jeffery Simmons, biträdande chef för Bahamas vädermyndighet.

– Vi ber invånarna i dessa områden att lämna kusten, vi väntar oss stormvågor på upp till fyra och en halv meter, säger Simmons.

Stannar på ön

Även premiärminister Minnis har uppmanat invånarna att evakuera, och varnat för att räddningsarbetare inte kommer att kunna undsätta nödställda i det hårda vädret.

Men på Guyana Cay har åtminstone 150 personer bestämt sig för att stanna, uppger .

Annons

– Vårt hus är gediget byggt. Det ligger mer än tre meter över havsnivån. Mitt hus kommer inte att flytta på sig, säger öbon Troy Albury till tidningen.

Enligt prognoser kan ovädret komma att passera den amerikanska delstaten Florida utan att nå land.

I USA-delstaten South Carolina har man däremot, liksom i Georgia och Florida tidigare i veckan, utlyst nödläge inför orkanens ankomst som väntas i början av veckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons