Annons
Nyheter

Bakslag för Trump i utredning om dokument

Donald Trump kan inte längre blockera justitiedepartementets granskning av de dokument som hittats i en razzia i hans hem Mar-a-Lago. Det står klart efter ett nytt beslut i en appellationsdomstol i USA.
USA • Publicerad 2 december 2022
Expresident Donald Trump. Arkivbild.
Expresident Donald Trump. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Appellationsdomstolen stoppar en oberoende granskning av dokumenten som beslagtogs vid en razzia mot expresident Donald Trumps residens Mar-a-Lago. För Trump innebär det ett större bakslag i härvan kring dokumenten som hittats i hans hem.

Beslutet gör att justitiedepartementet kan fortsätta sin utredning av Trumps hantering av tusentals dokument – många av dem hemligstämplade – som lämnat regeringskansliet, rapporterar CNN.

Annons

Trump lyckades tidigare tillfälligt stoppa utredare från att granska dokumenten med hänvisning till att en oberoende utredare först skulle gå igenom dem. Trump har hävdat att en del av dokumenten är hans personliga, och bör hållas utanför utredningen.

Ingen specialbehandling

Appellationsdomstolen höll inte med.

"Lagen är tydlig. Vi kan inte skapa en regel som gör att varenda en som utsätts för en husrannsakan kan blockera en regeringsutredning efter att husrannsakan genomförts. Inte heller kan vi skapa en regel som tillåter endast före detta presidenter att göra detta", skriver domstolen.

Det var tack vare en Trumpvänlig distriktsdomare, Aileen Cannon, som Trump lyckades få igenom beslutet om en oberoende granskning. Men enligt appellationsdomstolen borde Cannon inte ingripit över huvud taget.

Det är ännu oklart om Trumps advokater kommer att överklaga beslutet till högsta domstolen.

33 lådor med dokument

Vid razzian i augusti i Mar-a-Lago i Florida, som även fungerar som medlemsklubb, tog FBI med sig 33 lådor med material. De innehöll mer än 100 hemligstämplade dokument, bland annat om kärnvapen.

Justitiedepartementet utredning gäller misstänkt olaglig hantering av regeringsdokument samt brott mot spionerilagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons