Annons
Nyheter

Bankkrasch ger miljardsmäll för pensionssparare

Kollapsen för amerikanska Silicon Valley Bank (SVB) spiller över på svenska pensionssparare. Bland en av de största ägarna återfinns svenska pensionsjätten Alecta.
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2023
Alectas vd Magnus Billing. Arkivbild.
Alectas vd Magnus Billing. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Pensionsbolaget Alecta har investerat i banken sedan 2019 och hälften av innehavet köptes under förra året.

– Vi tycker det här är tråkigt och det är inget som vi vill vara med om, säger vd:n Magnus Billing till Dagens industri.

Annons

– Vi måste fundera på vad vi har gjort fel i det här avseendet – om vi nu har gjort något fel. Det måste vi ta oss en rejäl funderare på.

SVB hade innan aktien handelsstoppades rasat omkring 60 procent på New York-börsen och tillsammans med innehav i ytterligare två nischbanker har innehavet inneburit en orealiserad förlust på åtta miljarder för Alecta och dess pensionssparare, skriver Dagens industri.

– Ur ett kundperspektiv finns det ingen anledning till oro, det påverkar inte alls – eller bara på marginalen – vår finansiella ställning. Vi har fortfarande en solvens på 210 procent, säger Magnus Billing.

På Alectas hemsida skriver företaget att de "samlar för närvarande information kring situationen", men att kursnedgångens påverkan för enskilda personers tjänstepensionsutbetalning är "mycket liten".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons