Annons

Banksy-utställning nedklottrad

Konst • Publicerad 11 maj 2019
Steve Lazarides, kurator för en utställning i Göteborg med verk som ska vara gjorda av den omstridde konstnären Banksy.
Steve Lazarides, kurator för en utställning i Göteborg med verk som ska vara gjorda av den omstridde konstnären Banksy.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utställningen "The art of Banksy" öppnade på lördagen på Galleri Fredstan i Göteborg. Men när personalen anlände på morgonen möttes de av en överraskande syn – en nedklottrad fasad.

– När vi kom hit i morse uppdagades det att vi har fått skyltfönstret nedklottrat med vit målarfärg. Även juristfirman ovanför oss och biblioteket bredvid har fått färg på sina fönster, säger Mattias Zingmark på arrangören Nordic Exhibitions, till .

Annons

Bakom utställningen står Banksys tidigare medarbetare, Steve Lazarides, som gatukonstnärens bröt med redan för tio år sedan.

Banksy själv har tagit avstånd från utställningen på sin hemsida och skrivit att den och liknande utställningar är gjorda helt utan hans medverkan och bör behandlas där efter.

Enligt spekuleras det nu i om det är den mytomspunne konstnären själv som varit framme med sprejburken.

– Det spekuleras ju vilt i det. Flera gäster och journalister har under dagen frågat. Men även om Banksy skulle vara i stan så kommer jag, som marknadsansvarig, aldrig få veta det, säger Mattias Zingmark till tidningen.

Vandaliseringen mot Galleri Fredstans lokaler har polisanmälts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons