Annons

Banksys ex-agent: Folk förtjänar att se detta

Efter Toronto och Miami ställs nu en samling verk av mytomspunne Banksy ut i Göteborg. Bakom utställningen står gatukonstnärens tidigare medarbetare, Steve Lazarides, som Banksy bröt med redan för tio år sedan.
Konst • Publicerad 9 maj 2019
"Flicka med ballong" är ett av Banksys mest kända motiv. Pressbild.
"Flicka med ballong" är ett av Banksys mest kända motiv. Pressbild.Foto: Steve Lazarides

Några originalmålningar men också pressreleaser, skisser, affischer och screentryck gjorda för 20 år sedan och framåt ska visas på Galleri Fredstan i Göteborg. Lazarides första arbetsuppgift hos Banksy var att dokumentera hans konst och en del av de bilder som han hann ta under de elva år som de arbetade tillsammans ställer han nu ut.

– Screentrycken kommer från tidernas begynnelse när vi försökte göra billig konst för folket, på den tiden kostade ett osignerat screentryck mellan 35 och 40 pund och ett signerat 150 pund. Ursprungsidén var att göra konst som alla hade råd med, vilket bara några år senare blev ett spektakulärt misslyckande, säger Lazarides.

Ingen kontakt

Annons

För tio år sedan bröt Banksy och Steve Lazarides med varandra. De har ingen kontakt och Banksy har heller inte godkänt utställningen i Göteborg. Tvärtom finns den med som ett av många arrangemang som gatukonstnären tar avstånd från på sin hemsida, något som inte bekymrar Steve Lazarides.

– Banksy gjordes av folket och folket förtjänar att se utställningen. Det finns inga Banksyverk på museum, det finns ingen plats man kan åka till för att se hans arbeten och knappt någon vanlig människa har i dag råd att köpa hans konst, och jag tycker att folk ska få se den.

– Alla verk i den här utställningen har köpts på någon av hans egna utställningar eller på nätet. Inget är taget från gatan, allt har på något sätt blivit sålt.

TT: Borås TME ställde in en annan planerad Banksyutställning bland annat eftersom den inte inkluderade några originalverk av konstnären. Hur vet vi att verken på din utställning är äkta?

– Jag var där när de flesta av dem gjordes. Jag organiserade tryckningen, jag numrerade dem, jag var där när målningarna gjordes och när de hängdes på utställningar. Jag tror att det är en tillräcklig garant.

Politisk undertext

Nästan alla Banksys bilder har en politisk undertext, de är lätta att förstå och de är ofta roliga, tycker Lazarides. Dagens Banksy är inte lika produktiv som tidigare men desto mer betydelsefull framhåller ex-agenten.

– Strimlingen av "Flicka med ballong" på Sotheby's går till historien som en av de mest fantastiska saker som hänt i ett auktionsrum, och enligt mig en av de finaste performance-föreställningar som någonsin gjorts.

TT: Har Banksy fortfarande sin bas i England?

– Jag har ingen aning. Och även om jag visste, skulle jag inte tala om det. Han skulle kunna vara på Månbas Alpha.

"The art of Banksy" visas på Galleri Fredstan 11 maj till 25 augusti.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons