Annons

Bara åtta nya fall i Kina

Kina och Sydkorea, där coronaviruset har haft stor spridning och drabbat många, fortsätter att rapportera allt färre nya fall.
I Kina har bara fem nya människor smittats och tre andra sjuka har kommit till landet från utlandet.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
En man på en nästan tom gata i Kinas huvudstad Peking. Arkivbild.
En man på en nästan tom gata i Kinas huvudstad Peking. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Åtta nya fall av coronaviruset har konstaterats i Kina det senaste dygnet. Det är den lägsta siffran sedan landet började rapportera om smittans spridning.

Fem av de åtta har smittats i provinshuvudstaden Wuhan där viruset började spridas i december och tre fall har kommit från utlandet, meddelar myndigheterna. Ytterligare sju människor har avlidit i sviterna av sjukdomen.

Annons

Sammanlagt har 88 personer som kommit från utlandet konstaterats smittade i Kina, där oron för att just sådana importerade fall ska förstöra resultatet av landets kraftiga åtgärder mot viruset.

Sammanlagt har över 3 100 människor avlidit i Kina, där fler än 80 000 har smittats.

Lättar på restriktioner

Tidigare i veckan började myndigheterna att lätta på restriktioner i Hubeiprovinsen där runt 56 miljoner invånare har suttit i karantän sedan i slutet av januari.

I staden Qianjiang ska speciella transporter ordnas för friska människor som behöver ta sig till sina jobb, både inom och utanför Hubeiprovinsen. Även staden Shishou tillåter människor att lämna provinsen.

Friska människor som bor i lågriskområden får resa inom Hubei.

Restriktionerna i mångmiljonstaden Wuhan i Hubei har inte lyfts än, men vissa företag har fått tillstånd att starta sina verksamheter.

Lokala myndigheter har uppmanats att se till att ekonomin får fart igen, speciellt i områden som inte har drabbats av de mest omfattande virusutbrotten. Utanför Hubei har runt 60 procent av små och medelstora företag och 95 procent av de stora återupptagit sina verksamheter, meddelar vice industriminister Xin Goubin, rapporterar Reuters.

"Global kamp"

I Sydkorea har antalet tillfrisknade personer för första gången överstigit nya smittade. I den senaste rapporten rapporteras 110 nya fall, samtidigt som 177 har tillfrisknat, enligt den sydkoreanska smittskyddsmyndigheten KCDC. Sammanlagt har 7 900 människor konstaterats smittade i landet och 67 har mist livet.

Antalet nya fall är den lägsta siffran i landet sedan den 21 februari.

Hittills har 90 procent av Sydkoreas fall konstaterats i Daegu och Gyeongsang, där antalet fall minskat "dramatiskt" enligt myndigheterna.

Annons

Premiärminister Chung Sye-Kyun varnar dock regeringen för att slappna av.

– Kampen mot coronavirus har blivit en global kamp, långt bortom Daegu, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons