Annons

Tomma läktare i europeiska toppligor

La Liga-fotbollen kommer att spelas utan publik i minst två veckor i ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset.
Detsamma gäller Champions League-mötena Barcelona–Napoli, Bayern München–Chelsea och Juventus–Lyon samt två heta Bundesligaderbyn som är de senaste i raden fotbollsmatcher som påverkas av virusutbrottet.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2020
Barcelonafans under en La Liga-match mellan Barcelona och Real Sociedad på Camp Nou i helgen. Kommande två veckor kommer matcherna i den spanska ligan att spelas utan publik.
Barcelonafans under en La Liga-match mellan Barcelona och Real Sociedad på Camp Nou i helgen. Kommande två veckor kommer matcherna i den spanska ligan att spelas utan publik.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Spanien har över 1 500 bekräftade fall av coronaviruset och åtgärden från La Liga följer de spanska myndigheternas beslut att alla sportevenemang på statlig och internationell nivå ska spelas utan publik.

Även tre ytterligare Champions League-returer i åttondelsfinalen ska spelas inför tomma läktare. Juventus–Lyon, som spelas om en vecka, samt Bayern München–Chelsea och Barcelona–Napoli, båda på onsdag i nästa vecka.

Annons

Stängda dörrar gäller även för Valencia–Atalanta på tisdagskvällen samt Paris Saint-Germain–Dortmund på onsdagen.

Första i Tyskland

Mediebevakningen i Paris inskränks också. Endast fem rättighetsinnehavare, valda av Uefa, får tillträde till matchen tillsammans med klubbens egna medier. Dessutom blir det inga presskonferenser varken före eller efter matchen.

I Frankrike har regeringen beslutat att inga idrottsevenemang får hållas med över 1 000 personer. I Italien har man gått ännu längre och stoppat all idrott helt och hållet under den tid som hela landet är satt i karantän.

I Tyskland har lokala myndigheter meddelat att derbyt mellan Mönchengladbach–Köln på onsdag blir den första Bundesligamatchen som spelas utan publik. Även rivalmötet Dortmund–Schalke på lördag kommer att spelas inför tomma läktare.

– Det är inte på skoj eller för att förstöra matchen. Det handlar om liv eller död, säger Dortmunds borgmästare Ulrich Sierau på en presskonferens.

Derbyt lockar vanligtvis omkring 80 000 åskådare som nu stoppas.

Över 1 200 fall

Tyskland har, precis som Spanien, drygt 1 200 bekräftade fall av det nya coronaviruset covid-19 och landets hälsominister har begärt att alla evenemang med över 1 000 personer ska ställas in tills vidare.

Beslutet att stänga dörrarna till fotbollsarenor kommer i slutändan att fattas från fall till fall av regionala myndigheter.

Chefen för tysk ligafotboll (DFL), Christian Seifert, har sagt att ligan måste avslutas i mitten av maj för att säkerställa vilka lag som blir klara för upp- och nedflyttning samt för kval till internationella turneringar.

DFL har även sagt att man kommer att se över möjligheten att kompensera klubbarna för förlorade biljettintäkter.

Det är dock fortfarande planerat för att Leipzig och Tottenham kommer att spela inför publik i sin CL-åttondel under tisdagskvällen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons