Annons
Nyheter

Barn fick fel medicin utskriven

Vård • Publicerad 1 januari 2023
En liten flicka i Skåne fick fel medicin utskriven. Arkivbild.
En liten flicka i Skåne fick fel medicin utskriven. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

En ett och ett halvt år gammal flicka fick fel medicin utskriven mot sin astma.

Missen upptäcktes efter att flickan fick svårt att andas efter att under 18 månader ha tagit felaktigt utskriven astmamedicin, skriver Skånska Dagbladet.

Annons

Föräldrarna till flickan tog henne till akuten när hon fick svårigheter med andningen och det var då misstagen med medicinen uppdagades.

Medicinen flickan fick är en luftrörsvidgande inhalationsspray mot astma som ska användas med en ansiktsmask. Medicinen ska inte användas till barn under fyra år eftersom det krävs kraft i inhalationen vilket små barn inte klarar av.

Flickan tog medicinen under 18 månader och fick problem med hosta vid förkylningar när medicinen inte hjälpte.

Enligt en anmälan som gjorts av en verksamhetschef vid vårdcentralen till Läkemedelsverket, har missarna gjorts på en vårdcentral och ett apotek i Skåne. Missarna kunde, enligt anmälan, lett till allvarligt försämrad hälsa och ytterst till dödsfall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons