Annons
Nyheter

Barn från IS-område ska få skydd och trygghet

De två barnen som föddes i IS-kontrollerat område i Syrien ska få skydd och trygghet, lovar socialtjänsten som omhändertagit dem.
Brott • Publicerad 3 december 2020
Kvinnan och barnen ska bland annat ha bott i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien innan de kom till Sverige, enligt en representant för självstyret i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Kvinnan och barnen ska bland annat ha bott i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien innan de kom till Sverige, enligt en representant för självstyret i nordöstra Syrien. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

– Vi ska sörja för att de får skydd och trygghet, säger en uppsatt anställd på socialtjänsten till Sydsvenskan.

Barnen, deras mor samt ett tredje syskon kom till Sverige i måndags.

Annons

Mamman sitter häktad misstänkt för grov egenmäktighet med barn, eftersom hon 2014 begav sig till Syrien med sitt äldsta barn, som då bara var två år. Det barnet har återförenats med sin pappa.

De båda yngre syskonen bor till att börja med i ett jourhem.

– Det finns inga särskilda metoder för att avradikalisera så små barn. Det handlar om att lära känna dem och ge dem trygghet och kärlek, säger socialtjänstens företrädare.

Shiyar Ali, representant för självstyret i nordöstra Syrien, säger att man tänker begära den 31-åriga kvinnan utlämnad. Han hävdar att självstyret har bevis för att hon haft en aktiv roll inom terrororganisationen IS genom att försöka värva kvinnor från hela världen.

– Hon var ansvarig för administrativ rekrytering av IS-kvinnor, säger Shiyar Ali till TT och fortsätter:

– Vi vill ha henne utlämnad och ställa henne inför rätta för de brott hon begått. Vi kommer diskutera detta med UD.

Utrikesdepartementet hänvisar till justitiedepartementet, som inte vill kommentera saken för TT. Man hänvisar till att Sverige aldrig utlämnar svenska medborgare till länder utanför Norden eller EU.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons