Annons

Barnier: Många oenigheter efter brexit

"Hjärtligt och konstruktivt", säger EU:s brexitförhandlare efter första veckan av samtal om framtida relation med Storbritannien.
Fast många oenigheter består.
Brexit • Publicerad 5 mars 2020
Storbritanniens och EU:s chefsförhandlare – David Frost och Michel Barnier – har nu hållit en första vecka av diskussioner om framtida relation efter brexit.
Storbritanniens och EU:s chefsförhandlare – David Frost och Michel Barnier – har nu hållit en första vecka av diskussioner om framtida relation efter brexit.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Efter det formella brittiska EU-utträdet den 31 januari har båda sidor laddat upp för framtidsdiskussionerna om vad som ska gälla när den nuvarande övergångsperioden tar slut vid årsskiftet.

Den första officiella förhandlingsveckan har dock mest bestått av att titta på varandras förhandlingsmandat och se var man står inom olika områden.

Annons

– På alla områden har vi – tack och lov – hittat saker vi är överens om, men om jag ska vara ärlig så finns det också väldigt många skiljaktigheter, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

Oenigheten gäller som väntat bland annat fisket och om och hur man ska garantera "jämbördiga villkor" – att inte någon konkurrerar med hjälp av exempelvis lägre miljöskydds- eller säkerhetskrav.

Barnier är ändå fortsatt optimistisk.

– Några av dem (skiljaktigheterna) är väldigt svåra, men jag är ändå övertygad om att vi kan nå en uppgörelse, säger chefsförhandlaren.

Nästa förhandlingsrunda kommer att hållas i London om några veckor. Tanken är att växelvis mötas i ett tiotal rundor under våren och sommaren för att förhoppningsvis vara framme i ett avtal senast i oktober.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons