Annons

Pelosi: Justitieministern har begått brott

USA:s justitieminister William Barr vägrar vittna inför representanthusets justitieutskott under torsdagen.
Toppdemokraten Nancy Pelosi anklagar Barr för att ha ljugit för kongressen.
USA • Publicerad 2 maj 2019
Nancy Pelosi är representanthusets talman.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

– Det är ett brott, säger Pelosi, som är representanthusets talman, vid en presskonferens i Washington.

Hon specificerade inte när hon anser att Barr ljugit. Men Demokraterna har anklagat honom för att ha vilselett kongressen när han tidigare vittnade och sade att han inte vet om den särskilde åklagaren Robert Mueller delar hans bedömning av slutsatserna i utredningen om ryska försök att påverka presidentvalkampanjen 2016. I själva verket hade Mueller i ett brev till Barr klagat på ministerns offentliga sammanfattning av utredningen.

Annons

En talesperson för justitiedepartementet kallar Pelosis påstående om att Barr har ljugit för "oförsiktigt, oansvarigt och falskt".

Hotat med stämning

Barr var kallad att vittna inför representanthusets justitieutskott om Rysslandsutredningen och sina beslut att censurera delar av den. Vita huset har tidigare protesterat mot att utskottet vill låta advokater delta i utfrågningen, i stället för att som brukligt enbart låta de folkvalda ställa frågor. Det var även detta argument en talesperson för justitiedepartementet på onsdagen uppgav som skäl för ministern att utebli.

– Han är livrädd för att möta skickliga advokater, säger demokraten Jerry Nadler, utskottets ordförande, som har hotat att vidta tvingande legala åtgärder, genom att lämna in en form av stämning för att få Barr till förhöret.

Inga advokater

William Barr vittnade under onsdagen inför senatens juridiska utskott. Demokraterna har inte majoritet där och inga advokater ställde några frågor. Han försvarade då sin tolkning att president Donald Trump praktiskt taget frikänns i Rysslandsutredningen.

– Jag anser inte att regeringen hade grund för ett åtal, sade Barr inför kongressen, där han fick svara på frågor om sin sammanfattning av den 400 sidor långa rapporten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons