Annons
Nyheter

Bättre år för svenska midsommargubbar

Vädrets gudar håller jordgubbsälskarna på halster inför midsommar. Förutsättningarna för svenska gubbar ser bättre ut i år än i fjol.
Odling • Publicerad 7 juni 2022
Det kommer att finnas jordgubbar till midsommar, men alla kanske inte kan äta de svenska. Arkivbild.
Det kommer att finnas jordgubbar till midsommar, men alla kanske inte kan äta de svenska. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I fjol var det brist på svenska jordgubbar vid midsommar och de som fanns såldes för dyrare pris än tidigare.

Bristen på jordgubbar berodde på vädret som veckorna innan midsommar bjöd på strålande sol. Det gjorde att bären i midsommarodlingarna mognade tidigare än planerat och plantorna som mognade i tid producerade inte tillräckligt mycket jordgubbar för att möta konsumenternas efterfrågan.

Annons

– Vi har lärt oss att när man ska sia om midsommarveckan så ska man inte säga för mycket, konstaterar Magnus Engstedt.

Klarat sig

Förutsättningarna ser bättre ut i år. Jordgubbsblommorna har klarat sig från frostskador och väderutvecklingen har varit behaglig, enligt Engstedt.

Bär kommer med andra ord att finnas, frågan är bara om de räcker till alla.

– Det kommer att finnas svenska bär till midsommar, det finns det redan nu, men alla kanske inte kommer att äta svenska bär.

God kvalitet

Belgien är ett av de länder som exporterar jordgubbar till Sverige. De importerade bären fungerar som utfyllnad när svenska producenter inte kan nå upp till efterfrågan. Eftersom Sverige kan köpa de bär som "blir över" går det att importera belgiska jordgubbar till billigare pris, förklarar Engstedt.

– Men i Sverige har vi goda fördelar när det gäller kvalitet. Vi har en närhet till konsumenten och får bär som är plockade i ett mognare stadium. Man ska veta det om prisskillnader i bär, man får lite grann det man betalar för, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons