Annons
Nyheter

Bättre för klimatet om färre åt ris

Klimat • Publicerad 11 september 2021
Risodling i Kina.
Risodling i Kina.Foto: Eugene Hoshiko

Risodling leder till stora utsläpp av växthusgaser – betydligt mer än spannmåls- och potatisodlingar.

Enligt en studie gjord av den vetenskapliga tidskriften Nature Food skulle ett byte mot potatis leda till att växthusgaserna i Kina, som är världens största producent av ris, minskar med 25 procent, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

Enligt studien, som undersökt klimatvinsten med att byta bort ris som kolhydratkälla till potatis, skulle omställningen dessutom minska mark- och vattenanvändningen i Kina.

Även ett liknande skifte i Sverige är välkommet, säger Elin Röös, livsmedelsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Svenskarnas matvanor spräcker nämligen flertalet gränser för vad som är hållbart för planeten.

– Den svenska medelkosten överskrider alla gränser av vattenanvändning ganska kraftigt, säger hon till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons