Annons
Nyheter

Bedragare lockar äldre med coronavaccin

Polisen i Bergslagen varnar för bedragare som försöker ta sig in i äldres bostäder med löfte om vaccinering mot covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 6 januari 2021
Polisen larmar om bedragare som ringer till äldre personer i syfte att ta sig in i deras bostäder. Arkivbild.
Polisen larmar om bedragare som ringer till äldre personer i syfte att ta sig in i deras bostäder. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Flera äldre i Dalarna och Värmland har på sistone blivit uppringda av bedragare som försöker bli insläppta i deras bostäder för en påstådd vaccinering mot covid-19, enligt polisen. Personerna påstår sig jobba för hemtjänsten och uppger att en läkare ska följa med under besöket.

– Vi vill naturligtvis göra folk uppmärksamma på att det här sker. Någon ringer och försöker utge sig för att vara nått som de inte är, så man ser upp med det. Det här är inte ett sätt som vården använder för att ta kontakt med dem som behöver vaccineras, säger Olga Korpela som är vakthavande befäl i polisregion Bergslagen.

"Avsluta samtalet"

Annons

Polisen känner inte till att bedragarna har lyckats ta sig in till någon av de uppringda personer.

– Generellt handlar det om att ta sig in och hitta någonting man vill stjäla eller få med sig bankomatkort med kod, säger Korpela.

– Det man absolut inte ska göra är att bestämma en tid och släppa in dem. Får man ett samtal av den här typen så ska man avsluta det och kontakta polisen.

Lämnat ut bankkort

Polisen i andra delar av landet har under de senaste dagarna slagit larm om brottslingar som riktar in sig på äldre. Flera äldre kvinnor i Skåne har lurats eller tvingats till att lämna ifrån sig bankkort och smycken till personer som ringt och senare dykt upp utanför deras bostäder.

I Göteborg har en kvinna i 95-årsåldern uppmanats att lämna ut sitt bankkort och kod till en man som ringt henne och utgett sig för att ringa från banken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons