Annons
Nyheter

Beslut klubbas om ersättning vid biverkningar

Coronaviruset • Publicerad 14 januari 2021
Staten garanterar ersättning till alla som drabbas av biverkningar efter vaccinering mot covid-19, även om vaccinet inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.
Staten garanterar ersättning till alla som drabbas av biverkningar efter vaccinering mot covid-19, även om vaccinet inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Alla som vaccineras mot covid-19 i Sverige garanteras ersättning vid eventuella biverkningar, oavsett om vaccinet ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Det beslutar regeringen vid ett extrainsatt regeringssammanträde under torsdagen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

Bakgrunden är att det amerikanska företaget Moderna, vars vaccin godkänts inom EU, inte ingår i den svenska läkemedelsförsäkringen.

Annons

– Jag vill understryka att vi inte gör detta för att vi är särskilt oroliga för just detta vaccin. Det handlar om att vi vill kunna använda alla de vaccin som vi har avtalat med och som uppfyller kraven på godkännande, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet innebär att Kammarkollegiet får i uppdrag att via Läkemedelsförsäkringen teckna överenskommelse om skadereglering och ersättning. Personer som drabbas av biverkningar ska i vanlig ordning vända sig till sjukvården, för att få hjälp med bedömning och fortsatt hantering.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons