Annons
Nyheter

Betyg: Killarna knappar in på tjejerna

Skillnaden mellan killars och tjejers slutbetyg krympte förra läsåret. Avståndet har under jämförbar tid inte varit så litet som våren 2023, visar Skolverkets statistik.
Utbildning • Publicerad 28 september 2023
Killarnas snittbetyg i årskurs nio har förbättrats, men inte tjejernas. Arkivbild.
Killarnas snittbetyg i årskurs nio har förbättrats, men inte tjejernas. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Av de närmare 121 000 elever som gick ut nian i våras saknade nästan 18 000 elever (knappt 15 procent) behörighet till gymnasieskolan, eftersom deras betyg inte räckte till. Omvänt var det 85,2 procent av niondeklassarna som klarade behörighetskraven, vilket är en marginell förbättring från föregående läsårs 85,0 procent, visar Skolverkets statistik.

"Fler elever behöver klara av grundskolan eftersom vi vet att det är en av de viktigaste förebyggande insatserna för att undvika ett långsiktigt utanförskap", kommenterar Anders Palm, enhetschef vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons

Statistiken visar också att killarna har knappat in lite på tjejerna. Generellt brukar en större andel tjejer än killar vara behöriga och tjejer brukar också ha högre meritvärde (snittbetyg). Men under det senaste läsåret har killarnas resultat förbättrats något.

Våren 2023 var 85,8 procent av tjejerna och 84,6 procent av killarna behöriga till något nationellt program.

Tjejernas genomsnittliga meritvärde (för 16 ämnen) var 229,7 och pojkarnas var 211,9. Under de senaste läsåren har flickornas meritvärde sjunkit samtidigt som pojkarnas genomsnitt har ökat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons