Annons
Nyheter

Biden vill se hårdare bankregleringar

Efter de senaste dagarnas omfattande bankturbulens i USA vill president Joe Biden se hårdare regleringar för att undvika att något liknande ska inträffa igen.
USA • Publicerad 13 mars 2023
USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto: Andrew Harnik/AP

USA:s president Joe Biden sade i ett omkring fem minuter långt uttalande med anledning av bankkrisen att amerikaner kan "känna förtroende" för att det amerikanska banksystemet är säkert.

– Amerikanska skattebetalare kommer inte att behöva täcka förlusterna. Era insättningar kommer att finnas där när ni behöver dem, sade han.

Annons

Cheferna för de krisade bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank ska sparkas, sade presidenten också.

"Så kapitalism fungerar"

De som har investerat i bankerna kommer inte att få någon hjälp.

– De som har investerat i dessa bankar kommer inte att skyddas. De tog en risk. Det är så kapitalism fungerar, sade Biden.

Hur bankerna kunde hamna i den här situationen ska utredas grundligt, uppgav Biden.

– Vi måste minska risken för att något liknande inträffar igen.

Presidenten lyfte fram den så kallade Dodd-Frank-lagen, som infördes 2010 under Barack Obamas tid som president och då Biden var vicepresident. Lagen tillkom efter finanskrisen 2008-2009 och syftade till att reglera finanssektorn. Biden kritiserade sin föregångare på presidentposten, Donald Trump, för att ha rivit upp delar av lagen under sin mandatperiod.

– Jag ska be kongressen och myndigheterna att stärka tillsynsreglerna för banker, för att göra det mindre sannolikt att den här sortens bankmisslyckande inträffar igen, sade han.

Ansågs urvattnat

Lagen har kritiserats från Republikanerna för att vara onödigt hämmande för finansbranschen, men när kongressen röstade igenom lättnader i lagen 2018 bedömdes den som urvattnad av storbanker och en del republikanska politiker.

Ett exempel då var att den federala översynen ska minska för banker med 50–250 miljarder dollar i tillgångar. Större banker försökte få upp gränsen till 500 miljarder dollar, men för att säkerställa stöd bland Demokraterna fick man böja sig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons