Annons
Nyheter

Biden: De bakom röran ska hållas ansvariga

De som ligger bakom bankturbulensen i USA ska hållas ansvariga, säger president Joe Biden.
Biden väntas göra ett nytt uttalande om banksystemet tidigt på måndagseftermiddagen svensk tid.
USA • Publicerad 13 mars 2023
USA:s president Joe Biden planerar att hålla ett tal under tidig eftermiddag svensk tid med anledning av turerna kring två amerikanska banker.
USA:s president Joe Biden planerar att hålla ett tal under tidig eftermiddag svensk tid med anledning av turerna kring två amerikanska banker.Foto: Evan Vucci/AP/TT

För att stilla oron i finansvärlden har amerikanska tillsynsmyndigheter klivit in och garanterat alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank (SVB), som var landets sextonde största och nischad på att ta sig an nystartade och oprövade bolag inom techbranschen. Svenska pensionsjätten Alecta var storägare i banken med omkring nio miljarder kronor.

Beslutet att kliva in togs av USA:s finansminister Janet Yellen, centralbankschef Jerome Powell och bankövervakningsmyndigheten FDIC:s ordförande Martin Gruenberg efter överläggningar med Biden.

Stärka allmänhetens förtroende

Annons

”Vi agerar med beslutsamhet för att skydda den amerikanska ekonomin genom att stärka allmänhetens förtroende för vårt banksystem”, har de sagt i ett uttalande.

Även den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, som befann sig i liknande riskzon som SVB, har stängts av myndigheterna. Alecta är storägare i Signature Bank och enligt uppgifter till Dagens industri håller Alecta ett krismöte under måndagsmorgonen.

Under helgen har president Biden försökt försäkra amerikanerna om att de kan lita på att deras insatta pengar kommer att finnas kvar.

Biden håller tal

"Jag är fast besluten att hålla de som är orsak till den här röran fullt ansvariga, och fortsätta våra ansträngningar att stärka översynen och regleringar av större banker så att vi inte hamnar i det här läget igen", har presidenten sagt.

Biden kommer att uttala sig tidigt på måndagseftermiddagen svensk tid med anledning av bankkrisen och redogöra för hur USA kan "bibehålla ett motståndskraftigt banksystem".

Dollarn och amerikanska obligationsräntor faller efter de senaste turerna – och den stora investmentbanken Goldman Sachs bedömare tror inte längre på en räntehöjning från den amerikanska centralbanken den 22 mars.

Bakgrund: Detta har hänt kring Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank (SVB) är USA:s sextonde största bank, grundad 1983.

Huvudkontoret ligger i Santa Clara, Kalifornien, och verksamheten har främst varit inriktad mot techbolag i Silicon Valley-området. Bland dessa finns till exempel startup-bolag inom hälsosektorn, riskkapitalbolag men också företag inom vinindustrin som har stor närvaro i området.

I onsdags förra veckan kom dock det oväntade beskedet att SVB behövde få in 2,25 miljarder dollar för att stärka upp sin balansräkning.

Bakgrunden till problemen är att SVB investerat i så kallade långa statsobligationer. Sedan investeringarna har USA:s centralbank höjt styrräntan flera gånger och priset på obligationerna sjunkit kraftigt. Banken fick därmed sälja obligationerna med förlust och behövde då få in nytt kapital.

Efter ett kraftigt kursras på 60 procent under torsdagen handelsstoppades aktien och bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance tog över kontrollen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons