Annons
Nyheter

Biden: USA lämnar inte Mellanöstern

USA lämnar inte Mellanöstern, lovar USA:s president Joe Biden ledare i regionen.
Biden avslutade sin resa med en kontroversiell tvådagarsvisit i Saudiarabien.
Saudiarabien • Publicerad 16 juli 2022
President Joe Biden vinkar när han lämnar Jeddah i Saudiarabien.
President Joe Biden vinkar när han lämnar Jeddah i Saudiarabien.Foto: Evan Vucci/AP/TT
President Joe Biden och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, i ett möte under lördagen.
President Joe Biden och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, i ett möte under lördagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Presidenten underströk att USA även fortsatt kommer att vara djupt engagerat i Mellanöstern innan han äntrade sitt plan för hemresan.

– Vi kommer inte att lämna och skapa ett vakuum som kan fyllas av Kina, Ryssland eller Iran, sade presidenten under ett möte i Jeddah i Saudiarabien på lördagen.

Annons

Mötet var det sista som stod på dagordningen under den fyra dagar långa resan i regionen. Förutom de sex medlemsländerna i Gulfstaternas samarbetsråd deltog företrädare för Egypten, Jordanien och Irak.

Syftet med resan har varit att diskutera oljeproduktionen, men även fastställa USA:s roll i regionen. Biden har försökt reparera frostiga relationer, bland annat med Förenade arabemiraten och Saudiarabien.

Förväntar sig mer olja

USA och Förenade arabemiraten har traditionellt starka band, med amerikanska trupper baserade i landet, men relationerna har fått sig en törn i och med Abu Dhabis ökade politiska förbindelser med Moskva.

Landets president Mohammed bin Zayed Al Nahyan bjöds nu in för ett statsbesök till USA. Biden hoppas att det kan ske "före årets slut".

– Vi förstår båda att de utmaningar vi står inför i dag bara gör det mycket viktigare att tillbringa mer tid tillsammans. Därför vill jag formellt bjuda in dig till USA, sade Biden.

Biden sade även att han förväntar sig att Saudiarabien ytterligare ökar oljeproduktionen, ett sätt för honom att sänka bränslekostnaderna på hemmaplan.

– Jag gör allt jag kan för att öka tillgången (till bränsle) i USA, vilket jag förväntar mig kommer att ske. Saudierna delar den brådskan, och utifrån diskussionerna i dag förväntar jag mig att vi kommer att se ytterligare steg i den riktningen under kommande veckor, sade Biden till nyhetsbyrån Bloomberg.

Kronprinsen till motattack

Visiten i Saudiarabien, dit Biden anlände i fredags efter att ha besökt Israel och ockuperade Västbanken, började frostigt.

Resan har inte skett utan kritik – underrättelsetjänster i USA har bedömt att kronprinsen Mohammed bin Salman var den som gav grönt ljus för mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018. Biden har även själv tidigare uppmanat världen att isolera Saudiarabien "som den paria det är".

Biden sade efter fredagens tre timmar långa möte med prinsen att han varit "glasklar" när det gäller Khashoggi.

Annons

Mohammed bin Salman har svarat med att påminna att USA gjort misstag i Abu Ghraib-fängelset i Irak där fångar torterades, rapporterar saudiska mediebolaget Al-Arabiya. Prinsen ska även ha pressat Biden om den palestinska journalisten Shireen Abu Aklehs död.

Trots detta är den saudiske utrikesministern nöjd och kallar besöket en "framgång". Relationen länderna emellan är stabil, enligt Adel Al-Jubeir.

– Kanske är de som tvivlar människor som gillar drama. Men i verkligheten är relationen mycket stabil, sade han enligt Arab News.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons