Annons
Nyheter

Biden har undertecknat Sveriges Natoansökan

USA:s president Joe Biden har formellt godkänt Sveriges och Finlands Natoansökningar.
Nato • Publicerad 9 augusti 2022
USA:s President Joe Biden undertecknar Sverige och Finlands Natoansökningar under överinseende av vicepresidenten Kamala Harris (t.v.) och Sverigs ambassadör Karin Olofsdotter samt Finlands ambassadör Mikko Hautala (t.h.)
USA:s President Joe Biden undertecknar Sverige och Finlands Natoansökningar under överinseende av vicepresidenten Kamala Harris (t.v.) och Sverigs ambassadör Karin Olofsdotter samt Finlands ambassadör Mikko Hautala (t.h.)Foto: Susan Walsh/AP/TT

Joe Biden skrev under Sveriges och Finlands anslutningsdokument i samband med en pressträff på tisdagskvällen.

– Det är två stolta och neutrala länder. Var och en med en lång tradition av alliansfrihet, som har använt sin suveräna rätt att ta sina egna beslut om sin egen säkerhet, säger Biden.

Annons

– Efter att ha följt den demokratiska processen har de valt att ansluta sig till Nato. Det var och är en vändpunkt för alliansen, tror jag, och för större säkerhet och stabilitet inte för bara Europa och USA utan för hela världen.

I torsdags förra veckan godkände senaten i USA:s kongress ansökningarna. Röstsiffrorna blev 95–1.

Gör alliansen starkare

Biden uppmanar de allierade länder som ännu inte godkänt ansökningarna att göra det så snart som möjligt.

– Sverige och Finland har starka demokratiska institutioner, stark militär och starka ekonomier. Vi är övertygade om att de kommer att leva upp till varje behov som Nato har. Det kommer att göra vår allians starkare.

Biden passade också på att ge en känga till Rysslands president Vladimir Putin.

– Putin trodde han kunde splittra oss, försvaga vår beslutsamhet. Men i stället får han exakt det som han inte ville ha. Han ville ha en finlandisering av Nato, men i stället får han natofieringen av Finland tillsammans med Sverige.

"Är en signal"

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö hade ett telefonsamtal med Biden inför det formella godkännandet.

– Han ville berätta om det starka amerikanska stödet som finns för en svensk och finländsk ansökan, säger Magdalena Andersson till TT.

Hon passade också på att tacka Biden för det starka stödet.

– Det här betyder att USA är klar med sin ratificeringsprocess och det är en signal till de få kvarvarande länder som ännu inte har ratificerat.

Ingen tidsram

Annons

Enligt statsministern har ratificeringsprocessen hittills gått rekordsnabbt. 23 länder är redan klara, sju återstår. När de blir klara vågar hon dock inte sia om.

– Några parlament har sommaruppehåll just nu. Och det kan alltid dyka upp problem på vägen, det ska man inte blunda för men vi hoppas naturligtvis på en snabb process, säger Andersson.

För Sverige är Bidens signatur ännu ett steg vidare mot ett fullfjädrat Natomedlemskap.

– Det känns bra, det här är viktigt. Min bedömning är och har varit att ett Natomedlemskap är bäst för Sverige och svenska folkets säkerhet i det här läget, och då är det klart att det är bra att det är en process som gått snabbt framåt, säger Andersson.

Fakta: Sveriges och Finlands ansökan till Nato

Länder som godkänt Sveriges och Finlands ansökningar:

Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Storbritannien, USA.

Länder som ännu inte godkänt:

Tjeckien, Grekland, Ungern, Portugal, Slovakien, Spanien, Turkiet.

Källa: Nato

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons