Annons
Nyheter

Biden-ja till kritiserad oljesatsning i Alaska

USA:s regering har godkänt den jättelika oljesatsningen Willow i Alaska. Därmed tillåts oljejätten Conoco Phillips att borra efter olja på tre platser på ett federalt ägt område i västra Alaska.
USA • Publicerad 13 mars 2023
Conoco Phillips provanläggning i området där Willow planeras. Arkivbild.
Conoco Phillips provanläggning i området där Willow planeras. Arkivbild.Foto: Conoco Phillips/AP/TT

Projektet beskrivs som det största i området på decennier, och skulle kunna producera uppemot 180 000 fat olja om dagen de närmaste 30 åren.

Men samtidigt skulle utsläppen motsvara två miljoner nya avgasbilar, enligt myndighetsberäkningar som BBC citerar, och projektet har fått stark kritik från flera miljöorganisationer.

Annons

Beslutet går också mot Joe Bidens vallöfte att inte godkänna nya gas- och oljesatsningar på federal mark.

Willow-projektet har han dock ärvt från företrädaren Donald Trump som godkände planerna – som sedan tillfälligt stoppades av en domstol.

Än är dock inte sista ordet sagt i frågan.

– Jag ser domstolsprocesser som mycket troliga, sade Jeremy Lieb, jurist vid organisationen Earthjustice, i helgen.

De som är för projektet, däribland Alaskas företrädare i kongressen och delar av ursprungsbefolkningen, säger att det kan skapa 2 500 nya jobb.

Förespråkarna hävdar också att oljan kan generera intäkter på 17 miljarder dollar, motsvarande 180 miljoner kronor, och försäkra att landet även i fortsättningen kan vara självförsörjande på energi.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons