Annons
Nyheter

Ny presidentorder ska skydda resor för abort

USA:s president Joe Biden har skrivit under en presidentorder som är tänkt att skydda kvinnors resor inom landet för att kunna genomföra en abort.
USA • Publicerad 3 augusti 2022
USA:s president Joe Biden. Bild från i måndags.
USA:s president Joe Biden. Bild från i måndags.Foto: Jim Watson/AP/TT

Joe Biden och hans regering gör vad de kan för att stå emot Högsta domstolens beslut i juni om att riva upp domen "Roe mot Wade", som innebär att enskilda stater kan förbjuda aborter.

På onsdagen skrev Biden under sin andra presidentorder med syfte att underlätta för kvinnor att kunna göra abort. Den nya ordern är tänkt att göra det lättare för delstater som tillåter aborter att hjälpa kvinnor från andra delstater som vill göra abort.

Starka kvinnor

Annons

Ordern ger hälsominister Xavier Becerra direktiv att undersöka alla möjligheter hans departement kan hitta som kan stötta kvinnor som bor i delstater som kraftigt begränsar aborträtten. Bland förslagen finns att aborter ska ingå i sjuk- och hälsovårdsprogrammet Medicare för kvinnor från berörda delstater.

– Republikanerna har inte en aning om hur starka de amerikanska kvinnorna är. Men det upptäckte de i Kansas i går, sade han med hänvisning till den folkomröstning där delstaten med stor majoritet röstade för att behålla aborträtten.

Sedan Högsta domstolens beslut har över ett dussin delstater som styrs av Republikanerna förbjudit eller ytterligare begränsat aborter.

Hoppas på kvinnors röster

Presidentordern är ett officiellt dokument som ger federala myndigheter instruktioner om hur de ska agera inom ett visst område. Den är juridiskt bindande, men kan inte upphäva en lag som antagits av kongressen. Och på onsdagen uppmanade han åter kongressen att se till att "Roe mot Wade" blir federal lag.

– Om kongressen inte agerar måste folket välja senatorer och kongressmän- och kvinnor som kan skydda rätten till privatliv, frihet och jämställdhet, sade han.

Men Joe Biden kan i praktiken inte göra mycket för att gå emot Högsta domstolen och de stater som nu infört abortförbud. Han hoppas därför att mellanårsvalet till kongressen i höst ger Demokraterna en starkare majoritet än den nuvarande, och hoppas att kvinnorna ska ge partiet majoritet.

– Som jag tidigare har sagt: Kampen är inte över. HD utmanade i praktiken vårt lands kvinnor att gå till valurnorna och återinföra rätten att själv få välja, sade han och beskrev HD:s beslut som en hälsovårdskris.

Fakta: Roe mot Wade

Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.

Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna, som gick under pseudonymen Jane Roe, som vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.

Domen revs upp av Högsta domstolen den 24 juni 2022.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons