Annons

Biden sluggar mot Trump för usla virustester

Med Vita huset i sikte anklagar demokraten Joe Biden president Donald Trump för att kapitalt ha misslyckats med att genomföra tester för coronavirus i USA.
Coronavirus • Publicerad 12 mars 2020
Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden riktar brännande kritik mot president Donald Trump på grund av bristerna med virustester. Här under torsdagens tal i Wilmington i delstaten Delaware.
Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden riktar brännande kritik mot president Donald Trump på grund av bristerna med virustester. Här under torsdagens tal i Wilmington i delstaten Delaware.Foto: Matt Rourke/AP/TT

– Administrationens misslyckande med tester är kolossalt. Det är ett misslyckande utifrån planering, ledarskap och utförande, sade Biden i ett tal i Delaware där han lade fram egna uppslag om hur viruskrisen bäst hanteras.

– Alla som behöver testas för medicinsk vägledning bör få göra det utan att betala, sade han och föreslår att hundratals mobila testenheter sätts upp runt om i landet.

Annons

Amerikanska folkhälsoexperter kritiserar myndigheterna för att bagatellisera spridningen och sacka efter vad gäller tester.

Biden eldar nu på brasan och talar om ett övergripande vanstyre i virusfrågan. Han brännmärker också Trump som främlingsfientlig när denne fortsätter att betona att coronaviruset har kinesiskt ursprung:

– Att beteckna covid-19 som ett utländskt virus tar inte bort ansvarsskyldigheten för de felbedömningar som Trumps administration hittills har gjort.

Covid-19 är den virussjukdom som coronaviruset orsakar. USA har registrerat 38 dödsfall än så länge.

Den 77-årige Biden, vicepresident 2009–2017, slåss mot Bernie Sanders om att nomineras som Demokraternas presidentkandidat i höstens val.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons