Annons
Nyheter

Biden träffade Niinistö – upprepade Natostöd

Nato • Publicerad 9 mars 2023
Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden utanför Vita huset i maj i fjol.
Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden utanför Vita huset i maj i fjol.Foto: Pontus Lundahl/TT

USA:s president Joe Biden träffade på torsdagen Finlands motsvarighet Sauli Niinistö i Vita huset – och intygar återigen att USA stöder att Finland snabbt blir en fullvärdig medlem av Nato.

Niinistös möte med Biden var kort och ordnades i samband med hans resa till Washington för att träffa amerikanska senatorer och Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Annons

Biden tittade in under mötet med Sullivan och upprepade då USA:s "starka stöd för Finlands snabba anslutning till Nato", uppger vice pressekreterare Olivia Dalton, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Ett bra och viktigt samtal i dag i Vita huset med president Joe Biden. Jag tackade honom för hans ledarskap och starka stöd till Finland i vår Natoprocess. Vi diskuterade också vårt fortsatta stöd till Ukraina", skriver Niinistö på Twitter.

Finland tillsammans med Sverige väntar på att samtliga medlemsländer i försvarsalliansen ska ratificera de två ländernas medlemskap. 28 av 30 har redan gjort det – men Turkiet och Ungern dröjer med sina beslut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons