Annons

Bill Frisell till Uppsala gitarrfestival

Jazzgitarristen Bill Frisell är klar för Uppsala Gitarrfestival. Han tar med sig ett helt nytt band, Harmony, som gör sin Europapremiär på festivalen i oktober.
Musik • Publicerad 3 maj 2019
Jazzgitarristen Bill Frisell kommer till Uppsala med Hank Roberts, Luke Bergman och Petra Haden. De utgör tillsammans gruppen Harmony. Pressbild.
Jazzgitarristen Bill Frisell kommer till Uppsala med Hank Roberts, Luke Bergman och Petra Haden. De utgör tillsammans gruppen Harmony. Pressbild.Foto: Harmony/TT

"Att få möjligheten att debutera med mitt nya projekt inför gitarrister och gitarrälskare är för mig en stor fröjd och en speciell utmaning. Dessutom är jag väldigt nöjd över att få ta med min nya grupp Harmony till Europa och premiärspela på en så unik gitarrfestival", säger Bill Frisell enligt ett pressmeddelande.

Bill Frisell är en av de mest kända jazzgitarristerna från 1980-talet och framåt. Han belönades 2004 med en Grammy i kategorin bästa samtida jazz, för albumet "Unspeakable".

Annons

"Bill Frisell är ett gitarrgeni. Om det råder ingen tvekan. Med country, jazz, roots och rock skapar han ett sällsamt softat och personligt americana-sound", skriver festivalarrangören.

I Harmony ingår musikerna Petra Haden (sång), Hank Roberts (cello) och Luke Bergman (gitarr). Petra Haden är dotter till legendariske basisten och kompositören Charlie Haden. Hon och Bill Frisell har tidigare samarbetat på det hyllade albumet "Petra Haden and Bill Frisell" med musik av både George Gershwin och Tom Waits.

Uppsala internationella gitarrfestival äger rum 9–13 oktober. Bill Frisell och Harmony spelar 11 oktober på Uppsala konsert och kongress.

Jon Lindhe/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons