Annons
Nyheter

Blodprov kan larma om spridd bröstcancer

Ett enkelt blodprov kan avslöja risken för återfall i bröstcancer genom att mäta halten av ämnet kollagen IV, visar en ny svensk studie.
På sikt kan upptäckten leda till bättre behandling av sjukdomen.
Medicin • Publicerad 14 november 2022
Halten av ämnet kollagen IV, som har ett samband med återfall i bröstcancer, kan mätas med ett blodprov. Arkivbild.
Halten av ämnet kollagen IV, som har ett samband med återfall i bröstcancer, kan mätas med ett blodprov. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Kollagen IV är ett fiberprotein som i normala fall finns främst runt mjölkgångarna i bröstet, men vid bröstcancer även i bröstets stödvävnad. Studien visar att det finns ett samband mellan höga halter av ämnet i bröstvävnaden och risken för spridd bröstcancer.

Sedan tidigare finns forskning i bland annat USA och Danmark kring betydelsen av kollagen IV. I den svenska studien har Malin Jansson, doktorand vid Umeå universitet, tittat på sambandet med bröstcancer.

Annons

– Andra studier av andra cancerformer, bukspottkörtel och tarmcancer, har visat liknande resultat. Så då ville vi göra det på bröstcancer också, säger Malin Jansson, som även arbetar som överläkare inom bröstcancerkirurgi vid universitetssjukhuset i Umeå.

Koppling vävnad och blod

Avhandlingen baseras på studier av tumörvävnad från 1 395 kvinnor som följdes upp under 20 års tid. Det visade ett samband mellan hög kollagenhalt och sämre prognos. Dessutom gjordes mätningar av kollagenhalten i blodet från andra patientgrupper med bröstcancer, samt en frisk kontrollgrupp.

– Då kunde vi se att det var mycket högre kollagenhalt även i blodet hos patienter med spridd bröstcancer, säger Malin Jansson.

Det är ännu oklart om en hög halt av kollagen IV leder till ökad risk för återfall i bröstcancer, eller om den höga halten är ett resultat av cancern.

– Det verkar som det är en fördel för tumören att ha kollagen, den har lättare att växa sig större och sprida sig. Men det avspeglar också tumörmängd och aktivitet. Just nu får man se det som en markör.

Lång väg till tillämpning

När det gäller prostatacancer kan man i dag testa för sjukdomen genom att mäta halten av äggviteämnet PSA i ett vanligt blodprov från armvecket.

Malin Jansson hoppas på att det i framtiden ska bli möjligt att tidigare upptäcka risken för spridd bröstcancer genom ett liknande prov. Vid hög kollagenhalt kan patienten följas upp med tätare intervaller, och röntgenundersökningar kan sättas i gång.

Men vägen till att analyserna på laboratorium ska kunna göras i stor skala är lång, betonar hon.

– Det är inget man kan använda på klinik i dag, vi är på forskningsnivå. Det handlar om fem, kanske tio år om det fortsätter i den här hastigheten.

Fakta: Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, och den vanligaste orsaken till att kvinnor avlider av cancer.

Varje år drabbas omkring 8 000 kvinnor och 60 män i Sverige. Medianåldern för insjuknande är drygt 64 år.

Bröstcancer kan botas med kirurgi. Trots det är dödligheten hög eftersom vissa tumörer har utvecklat dottersvulster innan de upptäcks, och vissa patienter kommer att drabbas av återfall trots att de fått behandling.

Hög östrogenhalt, hormonbehandling, tät bröstvävnad, rökning, alkohol och övervikt är faktorer som kan öka risken för att få bröstcancer. Uppemot tio procent av fallen beror på ärftlighet.

Källor: Umeå universitet, Vårdguiden och Bröstcancerförbundet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons