Annons

Boken "Klubben" – Årets kvinnogärning

Kultur • Publicerad 8 mars 2020
Journalisten och författaren Matilda Gustavsson som har skrivit boken "Klubben".
Journalisten och författaren Matilda Gustavsson som har skrivit boken "Klubben".Foto: Anders Wiklund/TT

Journalisten och författaren Matilda Gustavsson tilldelas utmärkelsen Årets kvinnogärning för sin bok "Klubben". Det är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, som varje år delar ut utmärkelsen på internationella kvinnodagen.

Motiveringen lyder: "Boken Klubben är en berättelse om sexuellt våld och andra övergrepp i kulturens yppersta salonger (...) Men Klubben är också en bok om dem som gör motstånd och om den omstörtande kraft som många kvinnors röster tillsammans har".

Roks skriver på sin hemsida att de årligen delar ut utmärkelsen till någon som "genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons